SAP kompetencia-központ a BMF informatikai karán

Kovács Attila, 2006. január 31. 20:00
Az SAP Hungary Kft. és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara január 31-én sajtótájékoztató keretében együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás részeként a karon SAP kompetencia-központ létesül, valamint az SAP, mint szoftver oktatása, beépül a tananyagba. Az SAP segítséget nyújt továbbá a kar oktatóinak SAP képzésében is.
A felsőoktatási intézmények és főként az informatikai képzést nyújtó intézmények feladata, hogy élen járjanak a legfejlettebb technológiák megismerésében, azok kipróbálásában, illetve elősegítsék, hogy ezek a technológiák beépüljenek az intézmény kutatásaiba és az oktatásba. A kompetencia-központok létrehozásával biztosítható a hallgatók számára, hogy megfeleljenek az állandóan változó munkaerőpiac és információs társadalom kihívásainak - mondta a bejelentés kapcsán Magyar Bálint oktatási miniszter.

Sima Dezső egyetemi tanár, a Neumann János Informatikai Főiskolai Kar főigazgatója elmondta, hogy a trendeknek megfelelően a kar oktatásában egyre nagyobb teret kap az alkalmazásmenedzsment és alkalmazásszolgáltatás elméletének és gyakorlatának korszerű oktatása. Az SAP kompetencia-központ célja, hogy az üzleti folyamatokon alapuló vállalati erőforrás-tervezés területén piacvezető SAP termékek - a mySAP Business Suite, illetve a kis- és középvállalkozások számára előrecsomagolt SAP Business One - felhasználásával tegye lehetővé a hallgatók számára az elméleti ismeretek gyakorlatban történő alkalmazását.

A most létrehozott SAP kompetencia központ további célja az, hogy a kar tevékenyen részt tudjon vállalni kapcsolódó alkalmazásfejlesztési feladatok megoldásában is. "Az együttműködéssel célunk elősegíteni, hogy a kar hallgatói aktuális, naprakész és nem utolsósorban piacképes tudással hagyhassák el az iskolapadot, növelve ezzel elhelyezkedési esélyeiket. Számunkra kiemelkedő fontosságú, hogy a magyar munkaerő minősége a továbbiakban is magas színvonalú maradjon, hiszen épp ez volt a döntő fontosságú motiváló tényező abban, hogy a tavalyi évben az SAP Magyarországon hozta létre tizedik kutató-fejlesztő központját, amely 2006 végére már több mint 300 magasan képzett diplomásnak ad majd munkát" - nyilatkozta a tájékoztatón Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A mySAP ERP rendszernek az oktatásban való meghonosításával az egyetemek, főiskolák számos előnyre tesznek szert: a rendszer alkalmas arra, hogy a vállalati gazdálkodás minden területén, az adott funkcióhoz kapcsolódó oktatást támogassa, ezáltal a gazdálkodás valamennyi aspektusát egységbe foglalja. Az SAP rendszer ismerete a hallgatók számára a világ egyik legfejlettebb - mind funkcionalitás, mind architektúra szempontjából - vállalatirányítási szoftverének ismeretét jelenti, ami jelentősen megnöveli a végzett hallgatók munkaerőpiacon való sikeres megjelenését. A mySAP ERP rendszer oktatásába prominens tanárokat, üzleti és informatikai gyakorlati szakembereket lehet bevonni, ami növeli, többek között, az egyes tantárgyak presztízsét.

A mai SAP-BMF megállapodással teljessé vált a főiskola új kompetencia központjainak együttese, amely így nyolc világcég (Cisco, HP, Intel, Microsoft, Nokia, Oracle, SAP és Symantec) termékeit, megoldásait, szolgáltatásait egyesíti egy-egy kiválósági központban. A mai tájékoztatón elhangzott még, hogy a BMF SAP központjában 25-30 fős csoporttal februártól kezdődik a munka; illetve, hogy az SAP Hungary a szoftverlicencek, alkalmazások, oktatási és rendszerfejlesztési segítségnyújtás, valamint tanácsadás formájában a főiskolának nyújtott támogatása teljes áron számolva, összességében ma mintegy 20 millió forintos kiadást jelentene egy ERP-t alkalmazó vállalatnak.
Kulcsszavak: BMF SAP-hu SAP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50