IBM pengeszerver Cell processzorral

Széll Zoltán, 2006. február 5. 12:18
Az IBM a jövő héten – február 8-án - bemutatja az új pengeszervert, amely a többmagos ’Cell’ processzoron alapul. A Kék Óriás ezt a processzort a Toshiba és a Sony céggel közösen fejlesztette. A Cell processzor az „agya” a Sony rövid időn belül bevezetésre kerülő PlayStation 3 játékmasinájának is. Sony a PlayStation 3 játékkonzolban olyan Cell processzort használ, amely PowerPC CPU magot és 8 speciális-célú magot tartalmaz.
Az IBM szerint a Cell CPU alapú pengék kiválóan használhatók nagy teljesítményű műszaki-technikai számítógépekhez is. A Cell lapkára integrált nyolc ’szinergisztikus feldolgozó gép’ kiváló megoldás a nagy sebességű számításokhoz.

A Cell bemutatására és a második generációs BladeCenter bejelentésére február 8.-án New Yorkban kerül sor. Az új Blade Center neve előreláthatóan ’BladeCenter H’ lesz. Az IBM hivatalosan még nem kommentálta az eseményt.

Az IBM a pengeszerver piac köze felét (42%) tartja kezében. A Cell alapú pengeszerverek irányt jeleznek az IBM piacpolitikájában, mivel ezeket a termékeket az műszaki-technikai számítógépek területére pozícionálja.

A pengeszerverek különleges számítógép fürtök bevezetését teszik lehetővé, amelyek nagy előnye a közönséges, rack-szekrénybe szerelt rendszerekhez képest a nagyobb teljesítmény sűrűség kis térfogatban, valamint a nagyobb megbízhatóság és az alacsonyabb ár. A Cell alapú pengék megfelelnek a növekvő igényeknek, mivel a lapka speciális-célú számítógépeket tartalmaz, amely jelentős mértékben növeli az egy időegység végrehajtható számítások mennyiségét, ami adott számú pengével lehetséges.

A Linux operációs rendszer népszerű a számítógép-fürtök használói körében. Ezért az IBM, a Sony és a Toshiba kutatói kibocsátották a Linux ’Linux for Cell’ változatát, amely támogatást tartalmaz a betöltéshez és a kommunikációhoz az egyszerű programokkal, a speciális-célú magokban.

A Cell PowerPC gép hasonló utasításokat hajt végre mint az IBM PowerPC 970 lapka-család, amelyet a az IBM SJ20 pengeszervereiben és az Apple Computer öregebb Mac gépeiben használ. A speciális-célú magok viszont ezektől eltérő utasításokat használnak, ezért az IBM, fejlesztést támogató eszközökkel segítséget nyújt a szoftverfejlesztőknek.

A Blade Center H várhatóan új belső felügyelő jellemzőket tartalmaz. Az IBM az év későbbi részében a telekommunikációs felhasználók részére új házat is bevezet, - a Blade Center T továbbfejlesztett változata – amely sokkal szélsőségesebb hőmérsékleti viszonyok között használható.

Az IBM előreláthatóan új pengeszervert is bevezet. A JS21 az első olyan penge, amely mind az első generációs, mind a második generációs BladeCenter házba bedugaszolható. A JS21 pengeszerver 2,5 GHz-es, kétmagos PowerPC 970MP processzort használ. Az Apple ilyen lapkákat épített be a PowerMac G5 rendszereibe.

A Kék Óriás AMD és Intel x86 alapú pengék bevezetését is tervezi. Ezek között található az Intel ’Sossaman’ CPU alapú modell. A Sossaman az Intel Core Duo (Yonah) szerver változata. Az Intel ezt a processzort hordozható és asztali számítógépekhez fejlesztette és ezért sokkal kevesebb energiát igényel mint az Xeon processzorok.

Az új BladeCenter a korábbinál gyorsabb „összekötő hátlapot” tartalmaz. Ezen keresztül csatlakoztathatók egymáshoz a pengék és kapcsolhatók össze a kommunikációs modulokkal, valamint a további házakkal. Az új összekötő hátlap 10 Gbps adatátviteli sebességet támogat, amely az InfiniBand 4x sebességű változata. Még ebben az évben 10 Gbps Ethernet kapcsoló bevezetése is várható.

A pengeszerver-piacot az IBM vezeti 42 százalékos részesedéssel, második a HP 32 százalékos részesedéssel, míg harmadik a Dell 9 százalékos részesedéssel.
Kulcsszavak: szerver IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50