Terjednek a virtuális gépek, szélesedik a hosting-piac

forrás Prim Online, 2006. március 8. 14:09
Újító jellegű virtuális szerver szolgáltatás indult útjára nemrégiben a magyar hosting-piacon. Ennek köszönhetően bárki páratlan áron juthat minőségi szerverhez, tárhelyhez, elősegítve ezzel az online szolgáltatások még gyorsabb terjedését.
A virtualizáció nem új fogalom a számítástechnikában, több évtizedes múltra tekint vissza. A mérnökök mindig azon voltak, és azon is lesznek, hogy minél olcsóbban, minél többet hozzanak ki a szolgálatba állított számítógépekből. Az egyik forradalmi ötlet a virtuális gép koncepció, ami kezdi átformálni a web- és szerverhosting-piacot.

A virtuális gép - nevéből is adódóan - nem egy igazi számítógép, hanem egy fizikai gépnek egy része. Általában egy nagyobb kapacitású gépet darabolnak fel, több kisebb egymástól független gépre. Hosting körökben nevezik még virtuális szervernek, virtuális privát szervernek (VPS), vagy virtuális dedikált szervernek (VDS). A rajta futó operációs rendszer, alkalmazások, felhasználók a virtuális gépet igazi gépként érzékelik, tehát könnyedén futtatható bármilyen már létező program változtatások nélkül, legyen az webszerver, adatbázis-rendszer, Java alkalmazás, vagy más egyéb. A virtuális gépek egymástól teljes mértékben el vannak különítve, így biztosítják a maximális biztonságot az alkalmazások és a felhasználók számára. Gyakorlatilag egy ugyan olyan környezetet biztosít, mint egy valódi szerver. Egy kevésbé gyakorlott felhasználó talán észre sem veszi, hogy virtuális gépen dolgozik. Az igazi különbség az árakban mutatkozik meg, mivel a virtuális gép egy igazi szerver árának a töredékébe kerül.

A VirtualisGep.hu ilyen virtuális szerver szolgáltatásokat kínál. A virtuális gépekhez rendszergazdai szintű (root) hozzáférés jár, 100 MBit/s sebességű internetkapcsolattal, saját publikus IP címmel, saját kernellel, saját processzekkel, és garantált erőforrásokkal: garantált memória, tárterület, és processzor kapacitás.

A dedikált szerverhez és a webhostinghoz viszonyítva rengeteg előnnyel rendelkezik. Bármikor leállítható, elindítható, nem kell az operátorszolgálatra várni, esetlegesen a helyszínre utazni, az újraindítás mindössze néhány másodpercbe telik, a hardver karbantartását a szolgáltató végzi, és költségeit a szolgáltató fedezi, konzolja bármikor hozzáférhető titkosított kapcsolaton keresztül, könnyen és gyorsan bővíthető (enterprise rendszereken már bevált on-demand computing alternatíva), az operációs rendszer pillanatok alatt kicserélhető, vagy mentésből visszaállítható. A virtuális gépnek természetesen fizikai kiterjedése nincs, így elhelyezési költségek sincsenek. A hagyományos webhosting rendszerekkel szemben a virtuális gép lehetőséget biztosít saját SSL tanúsítvány használatára, egyedi beállításokra, saját szoftverek használatára ad lehetőséget, korlátlan a felhasználók, e-mail címek száma, és bármennyi domain hostolható rajta.

Felhasználni mindenre fel lehet, amire egy igazi szervert, vagy webhosting szolgáltatást: webkiszolgáló futtatására (Apache/PHP/MySQL, stb.), portálrendszerhez, fájlok megosztására, DNS kiszolgálónak, levelező szervernek vírus- és spam-szűressel, internetes rádióhoz, televízióhoz, Java és JSP hosztinghoz (J2EE, Tomcat, Geronimo, JBoss), egyedi fejlesztésű alkalmazások futtatására, tesztelésére, tanulásra, oktatásra, biztonsági másolatok tárolására, stb. Csak a képzelet szab határt, akár rögtönzött tárhelyszolgáltatást is lehet indítani.

Jelenleg Linux (2.6-os és 2.4-es kernel) és NetBSD operációs rendszerek futtathatók a különböző virtuális gépeken. Egy előre telepített, felkonfigurált alap rendszer jár minden csomaghoz, amire be lehet lépni hálózaton keresztül, és konzolon keresztül is. Menedzselt virtuális gépek bérlésére is lehetőség van, ez azoknak ajánlott akik nem tudnak, vagy nem szeretnének a virtuális gép konfigurálásával, üzemeltetésével foglalkozni. Rengeteg előre feltelepített szoftver és teljes körű rendszeradminisztráció párosul hozzá, ideális több domainnel rendelkezőknek, és azoknak akik továbbértékesítik a virtuális géppel megvalósított szolgáltatásokat.

Érdekes kezdeményezés a dedikált virtuális gép szolgáltatás, ami annyit takar, hogy egyetlen fizikai gépen egyetlen virtuális gép fut. Első olvasásra ennek nem sok értelme van, de ha jobban belegondol az ember mégis van: megmarad a fizikai gép egész kapacitása, és hozzáadódik a virtuális gép kényelme. A virtuális gép bármikor újraindítható távolról, sőt a konzolon keresztül a bootolási folyamat is nyomon követhető, ami szintén segítség lehet a hibák diagnosztizáláshoz. Kisebb a kockázati tényező a frissítéseknél, új konfiguráció beállításánál, hiszen ha valami rosszul sül el (nem működnek frissítés után a megszokott alkalmazások, nem lehet belépni, hálózaton elérhetetlenné válik, stb.), mentésből gyorsan visszaállítható a rendszer, ezzel jelentősen növekszik a rendszer rendelkezésre állása, és a helyszínre utazást is meg lehet spórolni. Persze a dedikált gépen is lehet több virtuális gép, célszerű több kis vagy közepes terhelésű szervert egy gépre áthelyezni, csökkentve ezzel az összköltséget. Manapság divatos kifejezéssel élve: szerverkonszolidáció.

Harminc évvel, pontosabban 34 évvel ezelőtt, 1972-ben mutatta be az IBM a VM/370-et, ami a világ első kereskedelmi virtualizációs megoldása volt. A VM/370 szoftverrendszer alatt bármelyik operációs rendszert lehetett futtatni amik az IBM/370-es, vagy KGST megfelelőjén az ESZR-2 számítógép-sorozat (ESZR: Egységes Számítógép Rendszer) gépein futottak. Szembetűnő a tény, hogy az elmúlt évtizedek során ez a technológia sem állt meg a fejlődésben. Az eredményeket természetesen a fogyasztók  élvezik: még gyorsabb, még nagyobb, még megbízhatóbb és még olcsóbb.

További információ a következő címen érhető el: http://www.virtualisgep.hu
Kulcsszavak: szerver hosting

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50