Top 200: 25 millió forint PR-ra

A cégek az ügynökségek szakembereit tartják a legfelkészültebbeknek

forrás Prim Online, 2006. március 12. 15:40
A Lenhardt & Weichinger Communications megbízásából készült kutatás szerint a vállalati döntéshozók háromnegyede (74%-a) tartja fontosnak a publicrelations-tevékenységet, ennek köszönhetően a megkérdezett cégek 60%-a foglalkoztat belső PR-szakembereket, és/vagy veszi igénybe PR-ügynökség segítségét. Fennmaradó 40%-uk az egyéb területeken dolgozók feladatkörébe integrálja az ilyen jellegű feladatokat. Ugyanakkor utóbbi gyakorlat a vállalatvezetők szerint nem megfelelő, ezért a jövőben ezen a téren változást terveznek.
A megkérdezett vezetők szerint a folyamatos PR-tevékenység létkérdés egy cég életében, ugyanakkor a termékek, szolgáltatások sikerességét szerintük elsősorban azok jellemzői és a klasszikus marketingtevékenység sikeressége határozza meg. Ennek ellenére a PR-nek a termékkommunikációban is helye van, hiszen a cégimage javítása és fenntartása (85%), a konkurensekkel szembeni harc és piaci pozíció erősítése (54–59%), valamint a befektetői bizalom elnyerése és erősítése (54%) mellett a termékek és szolgáltatások bevezetése esetében is fontosnak ítélik a PR-tevékenységet (62%).

A vállalati vezetők 81 százaléka úgy tartja, hogy a professzionális PR-tevékenység – amely a döntéshozók közel kétharmada (63%-a) szerint középtávon, 1–3 év alatt fejti ki hatását – képes pozitív hatást gyakorolni a cég árbevételére is.

Minden második megkérdezett döntéshozó vélte úgy, hogy a jelenlegi PR-kiadásoknál többre lenne szükség a kitűzött célok elérése érdekében, ugyanakkor kétharmaduknál a következő 1 évben nem változnak az erre fordított kiadások, 3 éven belül pedig a megkérdezettek egyharmadánál lehet számítani a büdzsé növekedésére. 2005-ben a megkérdezett cégek többsége (59%-a) esetében a klasszikus public relationsre – elsősorban a sajtókapcsolatok kezelésére és a sajtómegjelenések menedzselésére – szánt összeg kevesebb mint 25 millió forint volt.

Általában elmondható, hogy a PR-szakemberekkel kapcsolatos elvárások rendkívül széles körűek, hiszen a jó kommunikációs készség, a kreativitás, az empátia, a terhelhetőség és a stressztűrés, a jó kiállás, a meggyőzőerő és a magabiztosság mellett széles kapcsolatrendszer, ügyfélcentrikus hozzáállás, magas fokú szakmai kompetencia és piac- vagy szektorismeret is szükséges a szakma magas szintű műveléséhez. A nagyvállalatok az általuk alkalmazott – a megbízói oldalon dolgozó – PR-munkatársakkal szemben általában komolyabb elvárásokat támasztanak, mint az ügynökségek ügyfélkapcsolati munkatársai esetében.

A PR-ügynökségek kiválasztása során a hazai vállalatvezetők elsősorban a szakértelmet, valamint a rendelkezésre álló szakembergárdát tartják meggyőző erőnek, csak ezután következik a beadott ajánlat szakmai tartalma, majd a referenciák és a szakmai múlt. Szintén fontos szempontként értékelik a megkeresésre való reagálás mikéntjét – gyorsaságát és az ügyfélkezelés módját –, illetve az ajánlatnak azt a részét, amely kimondottan a kapcsolati hálóra vonatkozik. Mindezek mellett döntő lehet a kínált szolgáltatások árszínvonala, valamint az ügyfelektől származó informális visszajelzések.

A PR-ügynökséget alkalmazó vállalatok túlnyomó része (79%-a) elégedett ügynökségi partnerével, azonban az ár-érték arányt vizsgálva arányuk 58%-ra csökken.

A hazai PR-szakembereket általában a közepesnél valamivel jobbnak, a megbízói oldalon dolgozókat jónak, míg az ügynökségek munkatársait kifejezetten felkészültnek tartják a vállalatvezetők.

Azok a cégek, amelyek kizárólag belső PR-szakember vagy -részleg segítségével oldják meg feladataikat, úgy tartják, hogy a szakmai teamek alkalmazásának legfontosabb előnye a cég belső folyamatainak jobb, szélesebb körű ismerete, valamint az állandó, folyamatos jelenlét.

Ennek ellentmondani látszik az a gyakorlat, amely például a Lenhardt & Weichinger praxisában már nem egyedülálló, nevezetesen hogy a cég hazai, sőt akár regionális PR-tevékenységének bizonyos részét vagy egészét is outsource-olja a külsős ügynökségnek. Ez nyilvánvalóan az ügynökség részéről mind minőségi, mind mennyiségi értelemben megköveteli a megfelelő, folyamatos jelenlétet nyújtó szakembergárda odaadó munkáját.

Azok a cégek, amelyek belső PR-szakember munkáját és ügynökség segítségét egyaránt igénybe veszik, elsősorban a vállalati belső kommunikációt, a PR-stratégia kialakításának és megvalósításának irányítását, valamint a szponzorálást látják el. Így az alkalmazott ügynökség hatáskörébe a PR-stratégia kialakítása és kivitelezése, a sajtókapcsolatok kezelése, a rendezvényszervezés és a kríziskommunikáció tartozik.

Azok a nagyvállalatok, amelyek nem rendelkeznek saját PR-részleggel, és külső ügynökséget sem alkalmaznak, cégük ilyen jellegű tevékenységét jellemzően a különböző területen dolgozók feladatkörébe integrálják.

A külsősök megbízását választó cégek vezetői számos olyan ügynökséget tudtak megnevezni, amellyel kapcsolatban álltak vagy állnak, de 36%-uk név szerint egyet sem tudott említeni, ami arra enged következtetni, hogy a PR-tevékenységben a felső vezetői kör nem, vagy csak a belső PR-szakemberek révén vesz részt.

A kutatást a Lenhardt & Weichinger megbízásából a BellResearch végezte. A megkérdezettek köre egyrészt a Figyelő Top 200-as – gazdasági teljesítményen alapuló – vállalati listájából, másrészt a közvélemény-kutató cég saját vállalati adatbázisából kerültek ki. A válaszadók a vállalatoknál nem a PR-tevékenység közvetlen szakmai irányítói, hanem azok a vezetők voltak, akiknek a PR-tevékenységet irányító személy beszámol.
Kulcsszavak: marketing

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38