Egyre több a számítógépes bűncselekmény

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 16. 09:19
A Symantec felmérése szerint a számítógépes bűnözés veszélyezteti leginkább a fogyasztók digitális életmódját és az internetes üzletet.
A társaság ezzel összefüggésben közölte: míg a múltban a támadások célja az adatrombolás volt, a mai behatolások egyre inkább az adatok csendben, nyereség elérése érdekében történő ellopására irányulnak, és nem okoznak semmilyen olyan észrevehető károsodást, ami a felhasználók figyelmét felhívná jelenlétükre.

Az internetes veszélyekről szóló jelentésben a Symantec figyelmeztet arra, hogy a hasznot hajtó, rosszindulatú programok elszaporodóban vannak, arányuk a leggyakrabban beküldött programminták között 74 százalékról 80 százalékra nőtt.

A felmérés szerint a betörők a nagy, többcélú, a hagyományos védelmi eszközöket, a tűzfalakat és az útválasztókat célba vevő támadásokkal kezdenek felhagyni, inkább a lokális célpontokra, az asztali gépekre és a webalkalmazásokra összpontosítanak, hogy céges, személyes pénzügyi vagy titkos információkat szerezzenek.

A Symantec a jövőre vonatkozóan azt feltételezi, hogy a számítógépes bűncselekmény elkövetésére szolgáló veszélyforrások változatosabbak és kifinomultabbak lesznek, s nőni fog a titkos, pénzügyi és személyes adatok haszonszerzés céljából történő ellopása.

A Symantec szerint kivédhetőek a támadások például akkor, ha a felhasználó egymást átfedő és egymást kölcsönösen segítő védelmi rendszereket használ, így egyebek mellett víruselhárítót, a tűzfalat, illetve a behatolást észlelő és elhárító rendszereket.

A társaság szerint akkor jár el helyesen a felhasználó, ha kikapcsolja és eltávolítja a gépről, illetve ha egy rosszindulatú program már megtámadta a hálózati szolgáltatást, akkor a javítás megtörténtéig tiltsa le ezeket a szolgáltatásokat, vagy ne engedjen ezekhez hozzáférést.

További tanács, hogy a rendszerek hibajavításai legyenek mindig naprakészek, különösen azokon a számítógépeken, amelyeken nyilvános szolgáltatás fut és a tűzfalon át elérhetőek.

Egy újabb javaslat szerint a levelezőszervereket úgy kell beállítani, hogy megállítsák vagy eltávolítsák a vírusok terjedésében általános szerepet játszó csatolmányt.

A Symantec a felhasználóknak javasolja azt is, hogy gyakran cseréljék a betűk és számok keverékéből álló jelszavakat, amik véletlenül se legyenek szótári szavak.
Kulcsszavak: security Symantec

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14