A Szegedi Tudományegyetem megállapodás kötött egy informatikai világcéggel

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 28. 09:02
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) megállapodást kötött a TATA Consultancy Services Limited (TCS) indiai székhelyű informatikai tanácsadó és szoftverfejlesztő céggel, amelynek keretében közös kutatási és oktatási programokat indítanak; a szerződést hétfőn írták alá Szegeden.
SV Mani, a TCS budapesti ügyvezető igazgatója az aláírást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a cég az indiai TATA csoporthoz tartozik, amely az ország GDP-jének 2,5-2,8 százalékát adja. A csoporthoz több mint 85 cég tartozik és 275 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

A vállalat a technológiai ipar legnagyobb szereplőivel, köztük az IBM-mel is szerződésben van, sőt a világ tíz leggazdagabb cége közül hét az ügyfelük - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a TCS meghatározott akadémiai interakciós együttműködési programot működtet és több külföldi egyetemmel is kapcsolatban vannak.

Magyarország az első olyan fejlesztési központ, amelyet Indián kívül hoztak létre öt évvel ezelőtt. A SZTE nemcsak az országban, hanem Közép-Európában is sikeres; a megállapodás nem titkolt célja, hogy a hallgatók figyelmét a TCS-re, mint lehetséges munkahelyre irányítsák - közölte.

Csirik János, a SZTE Természettudományi Karának dékánja hangsúlyozta: a Bolognai képzés elindulásával nagyon fontos, hogy kialakuljon a gyakorlati kapcsolatrendszer is. Az együttműködés a kar minden területének fontos, de elsősorban az informatikát érinti. A lehetőség most már adott a kutatási pályázatokon való közös részvételre, melynek köszönhetően konkrét kutatási feladatokhoz, megbízásokhoz is hozzájuthatnak.

Ismertetése szerint a megállapodás keretében várhatóan már szeptembertől elindulnak azok a kurzusok, amelynek keretében a hallgatók megismerkedhetnek a TATA csoporton belül folyó munka részleteivel, valamint azokkal a speciális részfeladatokkal, amelyek egy esetleges munkahelyi beilleszkedést is elősegítenek.

A hasonló jellegű együttműködésekben általában 30-50 hallgató vesz részt, akiknek nagyobb esélyük lesz világcégnél eléhelyezkedni - tette hozzá a dékán.
Kulcsszavak: felsőoktatás Tata

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50