Újrabootolás nélkül futtat Windowst Macen a Parallels Workstation

Kiss Ádám Zoltán, 2006. április 16. 14:33
Az Apple Boot Camp szoftverénél előnyösebb feltételekkel, újraindítás nélkül képes a Mac OS X-el párhuzamosan Windowst futtatni az Intel Core Duo chipjeinek egy új tulajdonságát kihasználva a Parallel Workstation, így megvalósulhat állományok másolása egyik operációs rendszerből a másikba.
Az Apple Boot Camp szoftvere nevében hordozza hátrányos tulajdonságát, vagyis a szoftver csak akkor képes egyik operációs rendszerből a másikba juttatni minket, ha újrabootoljuk a rendszert. Ez azonban azt jelenti, hogy a "másolás" - "beillesztés" funkciókat nem használhatjuk a két szoftver között, hiszen átváltáskor újra kell indítanunk gépünket. A hivatalosan Parallels Workstation for Mac OS X néven futó kis program azonban képes az Intel Core Duo kifejezetten több operációs rendszer futtatására kialakított Virtualization hardveres megoldását kihasználni több operációs rendszer egymás melletti futtatására. Igen, a több nem is feltétlenül csak kettőt jelent: akár Windows 3.1, Linux, FreeBSD, Solaris, OS/2 vagy MS-DOS. A szoftver a 2-3 perces újraindítás helyett 15 másodperc alatt vált a Mac OS X és egy másik operációs rendszer között a Parallels ikon duplaklikkjére.

A szoftver nyilvános béta verziója ingyenesen letölthető a http://www.parallels.com/en/mediacenter/ címről, a végleges változat 40 dollárért előrendelhető, vagy néhány hét múlva, megjelenése után 50 dollárért megvásárolható. A szoftver lényege, hogy nem a lassú Virtual PC megoldásaira épül, így a Boot Camp által elérhető sebesség akár 95 százalékát is képes hozni, vagyis nagyon gyors. A másolás mellett további előny, hogy a PC-s világ néhány irigyelt szoftvere, mint például a QuickBooks Online, vagy az építészek kedvence, az AutoCad valós időben elérhető lesz.

Azért a Boot Camp sem vesztette el létjogosultságát olya hamar megszületése után, mivel több téren előnyt élvezhet a Parallels-el szemben. Egyrészt mivel kicsit gyorsabb, a 3D-s játékokhoz inkább ez ajánlott, másrészt ne felejtsük el, hogy a Windows kártevők a Parallels telepítése után kiszolgáltatottá tehetik a Macintoshokat is, ám a Boot Camp teljesen távol tarthatja az ilyen vírusokat a Mac OS X-től, ami profi felhasználóknál komoly biztonsági tényező lehet. Hátrány viszont, hogy csak a Windowsra specializálódott, és ezen elül is kizárólag a Windows XP-re.
Kulcsszavak: Windows Mac

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38