A mérhető siker - Avagy a honlap elemzés alapjai - III. rész

forrás Prim Online, 2006. május 5. 15:13
Amikor egy weboldal-tulajdonos népszerűsíti honlapját, akkor általában kipróbálja az összes lehetséges látogatottságnövelési módszert. Néhányan közülük konkrét stratégia alapján végzik a látogatottságnövelést, de a legtöbben nem rendelkeznek előre átgondolt népszerűsítési tervvel. Az esetek többségében a weboldal üzemeltetők kapva kapnak egy jó áron kínált banner kihelyezésen vagy egy linkcsere lehetőségen. Azt pedig csak a profik közül is kevesen vizsgálják, hogy reklámjaik milyen eredménnyel teljesítettek. A legtöbben csak a látogatószám növekedését várják és bosszankodnak, amikor "nem jönnek a számok".
(Fontos, hogy a reklámok közé soroljuk az összes látogatottságnövelési technikát, mint például a keresőoptimalizálás, linkpartnerek keresése, cikkek publikálása más weboldalakon és a fizetett hirdetések)

Kampányok hatására érkező látogatók


Ha Ön jövedelmező weboldalt szeretne működtetni, akkor fontos hogy tisztában legyen hirdetései megtérülésével. Egy megfelelő látogatottságelemző szoftver segítségével percek alatt kiderítheti, hogy mely hirdetései azok, amelyek csak viszik a pénzét és melyek hoznak valódi látogatókat weboldalára.
Az eredmények ismeretében átcsoportosíthatja hirdetési költségvetését és képes lesz
azokra a hirdetéseire fókuszálni, amelyek valóban érdeklődőket hoznak. Gondoljon csak bele! Egy kis látogatottságelemzés segítségével a sokszorosára növelheti profitját. Az internet az a csatorna ahol nem szükséges elkölteni sok pénzt ahhoz, hogy pontosan lemérhesse, mely hirdetéseivel és hol éri el a legmagasabb megtérülési arányt.

Az interneten a látogatottságnövelési kampányok három fő típusba sorolhatók:

Keresők, katalógusok szerinti látogatottság


A keresők csoportjába tartozik például a Google, a Yahoo az MSN és az összes kisebb keresőszolgáltatást nyújtó oldal is. Rendszerint ebbe a csoportba sorolják a látogatottságelemző szoftverek a katalógusoldalakat is. Ilyenek például a Startlap vagy a Vizsla katalógus.
A látogatottsági szoftverből nyert adatok részletesen megmutatják, hogy mely keresőből vagy katalógus oldalról hány látogató érkezett.
Ahhoz, hogy a keresőkből több látogatóra tegyen szert, elsősorban minőségi tartalmat kell szolgáltatnia és alkalmaznia kell a keresőoptimalizálás módszerét is. (A keresőoptimalizálás témájáról számos anyagot talál az Internet-Marketing.hu oldalon: http://www.internet-marketing.hu/keresomarketing.)
A katalógusoldalakra leginkább ingyenes linkajánlással lehet bekerülni, de természetesen az oldal gazdája dönti el, hogy érdemesnek tartja-e az adott honlapot arra, hogy felkerüljön linkgyűjteményébe vagy sem. Érdemes tehát minőségi tartalmat szolgáltatnia oldalán, mind a katalógusoldalak mind a keresők miatt.

Egyéb weboldalak szerinti látogatottság

Ebbe a csoportba tartozik minden olyan hirdetés és reklám, amelyet Ön mások által működtetett weboldalakra helyez el akár pénzért, akár más módon. A hirdetés alatt ne csak a bannerkihelyezést értse. Idesorolhatók a partneroldalakon elhelyezett cikkek, céglogók, melyek kattinthatók, de legalábbis konkrétan leírják, hol érhető el az Ön weboldala. A linkcsere is idetartozik, melynek lényege, hogy a partneroldalak elhelyezik egymás linkjét weboldalaikon, így népszerűsítve kölcsönösen a másik oldalt.
Ezeknél a hirdetési technikáknál fordulhat elő a leggyakrabban, hogy olyan kihelyezésekért fizet az ember, ahonnan nem, vagy csak nagyon kevés érdeklődő érkezik. Ha részletesen megvizsgálja a partneroldalakról érkező látogatók számát és egymáshoz viszonyított arányukat, akkor egyértelműen látni fogja, hol érdemes megtartania - esetleg növelnie - kihelyezései számát és melyek azok az oldalak, ahol érdemes megszüntetnie az együttműködést, mielőtt még több pénzt dob ki az ablakon. Ha rendszeresen figyeli ezeket a mérőszámokat, sokszorosára növelheti látogatói számát.

Keresőszavak szerinti látogatottság

Ez a kimutatás egyértelműen megmutatja Önnek, miként alakítsa weboldala tartalmát, hogy azzal a lehető legtöbb látogatót vonzza. Valószínűleg amikor honlapját készítette, felhívták a figyelmét, hogy optimalizálnia kell az oldalt különböző kulcsszavakra. Eddig a pontig nem is szokott gond lenni. A probléma ott kezdődik, hogy az Ön terméke vagy szolgáltatása iránt érdeklődők esetleg más kulcsszavakat gépelnek be a keresőkbe, amikor az Önéhez hasonló terméket vagy szolgáltatást keresnek, mint amire Ön az oldalát optimalizálta. Azonban ha folyamatosan figyeli a keresőszavak szerinti kimutatást és azokra a kulcsszavakra finomítja és optimalizálja weboldala tartalmát, amelyekre látogatói valóban el is érkeznek Önhöz, akkor jelentősen megnövelheti honlapja látogatottságát.

Ha lehetősége van rá, hogy egymáshoz viszonyítva is megvizsgálja a fenti kimutatásokat, akkor kiderítheti, hogy az Ön weboldala iránt érdeklődők mely forrásból érkeznek a leginkább. Érdemes a kapott eredményt komolyan vennie és ráfókuszálnia az adott technikára, mert sokkal inkább elérheti célcsoportját ott, ahol valóban keresik Önt, mintha csak vaktában "lövöldözne" az interneten.

Egy weboldalra nem elég csak bevonzani a látogatókat. A valódi eredményekhez nem csak érdeklődők, hanem megrendelők, de legalábbis hírlevél feliratkozók szükségesek. Cikksorozatunk következő részében részletesen elemezzük, hogyan derítheti ki, honnan érkeznek Önhöz a valódi profitot termelő vásárlók vagy feliratkozók, valamint hogy tudja megsokszorozni a számukat és ezáltal a weboldaláról származó bevételét is.
A témában további információkat talál a www.internet-marketing.hu weboldalon.
Kulcsszavak: =internetmarketinghu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50