IBM xSeries szerverek Opteron processzorral

Milkovits Gábor, 2006. május 7. 20:11
Az IBM a kis teljesítményű eSeries rendszerek után most nagyobb kapacitású xSeries szervereinél is tervbe vette AMD Opteron-alapú modellek forgalmazását.
Az Opteron jó teljesítmény/energiafogyasztási aránya mellett elsősorban árával versenyképes az x86-os szerverpiacon, így nem véletlen, hogy jelenleg az IBM is belépő szintű készülékeinél alkalmazza. Úgy tűnik azonban, hogy a HP és a Sun után a kék óriás is egyre komolyabban beadja a derekát az AMD lapkának, aminek oka nyilvánvalóan elsődlegesen a szerverpiacon dúló árverseny. Az IBM xSeries szerverek, amelyek többnyire a közepes és nagyobb cégek nagy adatsűrűséget igénylő, konszolidált infrastruktúráját alkotják, eddig kizárólag Intel Xeon processzorokkal épültek.

A lépéssel úgy tűnik, hogy folytatódik az Opteron processzor diadalmenete, ami az AMD legutóbbi sikeres időszakának legfontosabb tényezője. Elemzők szerint az IBM után most már a kizárólag Intel termékekhez egyedül ragaszkodó Dell sem halogathatja sokáig az AMD lapkás termékek megjelentetését. Ezt sugallja a legnagyobb PC-gyártó utolsó negyedéves amerikai piacvesztése, illetve az is, hogy a vállalat az Alienware felvásárlásával közvetve már mégiscsak forgalmaz AMD-alapú rendszereket (az Alianware mindeddig megőrizte független gyártási és értékesítési politikáját).
Kulcsszavak: szerver IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50