Az Állami Nyomda nemzetközi tanúsítványt kapott a chipkártyák megszemélyesítéséhez

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 9. 11:03
Az Állami Nyomda Nyrt. hétfőn átvette a MasterCard Europe-tól a MaterCard márkájú Europay, Mastercard, Visa (EMV) chipkártyák megszemélyesítésére szóló engedélyt, vagyis a jövőben már a gyártás mellett, meg is személyesítheti ezeket a bankkártyákat.
A társaság közleménye szerint az újabb nemzetközi tanúsítványt az informatikai fejlesztések eredményeként kapta meg a nyomda.

Az Állami Nyomda több százezres nagyságrendben eddig is gyártott MasterCard márkájú EMV kártyákat, de a megszemélyesítést már más végezte - közölte a társaság kommunikációs cége az MTI-vel. Tavaly az Állami Nyomda különböző kártyák előállításából és megszemélyesítéséből 2,41 milliárd forint árbevételt ért el, ami az összes árbevétel 21 százalékát tette ki.

A nyomda jelentős növekedésre számít e kártyatípus gyártásában, de azt - üzleti titokra hivatkozva - nem közölték, hogy mekkora árbevétel-növekedést várnak ezzel összefüggésben. Ugyanakkor Gyergyák György, az Állami Nyomda vezérigazgatója szerint e tanúsítvánnyal a nemzetközi piacokon is versenyképes terméket tudnak majd előállítani. Bízik abban, hogy az Állami Nyomda által ajánlott komplex szolgáltatás új piacokra történő belépésre is lehetőséget ad majd a társaságnak.

A MasterCard EMV kártyák száma Európában a múlt év végén 113 százalékos éves emelkedéssel elérte a 141,9 millió darabot, és különösem a kelet-közép-európai régióban növekszik dinamikusan a számuk. Az EMV bankkártyák a hagyományos, mágnescsíkos bankkártyáknál sokkal biztonságosabb megoldást jelentenek, és a szokványos banki műveletek mellett, különféle lojalitásprogramokat és egyéb alkalmazásokat is képesek kezelni.

Zdenek Houser a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója a közlemény szerint kiemelte: meggyőződésük, hogy a MasterCard tanúsítványa rendkívül fontos lesz az Állami Nyomda számára, mert lehetőséget teremt arra, hogy megfeleljen a rohamosan fejlődő fizetési kártyaüzletág technológiai követelményeinek.

Az Állami Nyomda részvényei tavaly december 8. óta forognak a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában. A 980 forint névértékű részvényeket nyilvános kibocsátásban 5600 forinton értékesítették, árfolyamuk a bevezetés óta 5600 és 6890 forint között mozgott. A részvény pénteken 6380 forinton, az előző napinál 480 forinttal alacsonyabban zárt, több mint félmilliárd forintos forgalomban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mitől lesz okos a jövő hálózata

A jövőben a megújuló energiaforrások arányát növelnék a legtöbben, 2030-ra pedig a digitalizáció és az energiaellátás zöldülése a legmarkánsabban megmutatkozó igény - derül ki az E.ON Hungária Csoport reprezentatív kutatásából. A vállalatcsoport felkészülve a jövő kihívásaira, az elkövetkező években 1 milliárd eurót tervez költeni áramhálózatának fejlesztésére Magyarországon és folyamatosan keresi és alkalmazza azokat a megújuló energia használatát segítő innovatív eszközöket, amelyek a hálózat stabilitását és rugalmasságát szolgálják.

2024. május 6. 10:26

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55