Újabb tudásközpont a Műegyetemen

Kovács Attila, 2006. május 10. 08:35
A Pázmány Péter program keretében, valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával elkészült és megnyílt a Műegyetem informatikai épületében kialakított (IT)2 BME Információtechnológiai Innovációs és Tudásközpont.
A projektnyertes alapítók: műegyetemi szervezeti egységek (Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, Informatikai Központ, Irányítástechnika és Informatika Tanszék), valamint az informatikai ipar multinacionális (HP, Nuance-Recognita, T-Systems), illetve kis- és közepes vállalatai (Balabit, e-Group, ESRI, DSS, Megatrend, Secfone). Az IT kutató, fejlesztő és innnovációs műhelyben 24 nagy kiépítésű PC-s munkahelyen, közös technológia- és alkalmazásfejlesztés eredményeként a világpiacon is értékesíthető, értéknövelt termékek és szolgáltatások előállításán munkálkodnak.

A megnyitón Boda Miklós, az NKTH elnöke "történelmi léptékűnek" nevezte a központ létrehozását. Széles Gábor (Pázmány program) egyebek között további regionális tudásközpont pályázatok lehetőségeiről szólt. Risztics Péter, a tudásközpont igazgatója négy alkalmazási főirányt, valamint az azokból induló termékfejlesztéseket emelt ki az (IT)2 kutatási feladataiból: e-Dokumentum (elektronikus dokumentumokat menedzselő rendszer, illetve kép-, szöveg hangkezelő algoritmus), köztesréteg, tudásbázis és grafikai alkalmazások (interoperabilitási szoftverek, intelligens közlekedési és logisztikai rendszer, valós idejű képszintézis), e-Biztonságfejlesztés (információvédelmi algoritmusok, biuztonsági hw/sw VPN hálózathoz, hálozati támadásokat elemző szoftver), Grid biztonsági labor (elosztottheterogén Grid fájl rendszer, mintarendszer, IT biztonság minősítő és tanúsító laboratórium kifejlesztése). Beck György (HP Magyarország) arról szólt, hogy most két közös projektet is indít a HP globális kutató központja és a BME.

A megnyitót két bemutató zárta. az egyik témája: "vizualizáció párhuzamos rendszerekben HP- BME (IT)2 együttműködésben" volt. A másik a Nuance-Recognita és a BME együttműködését mutatta be workflow rendszer új területen (beszédfelismerés az orvosi gyakorlatban) való alkalmazásával.
Kulcsszavak: BME

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59