Jönnek a Santa Rosa asztali PC-k is

Széll Zoltán, 2006. június 17. 14:29
Az Intel a ’Santa Rosa’ platformon a hordozható PC-ken kívül asztali PC-k bevezetését is tervezi. A vállalat a különböző fejlett technológiákat egyetlen platformon igyekszik összehozni. Az Intel már a márciusi ’IDF 2006 Tavasz’ fejlesztő-konferencián bemutatott olyan személyi számítógépeket, amelyek a következő generációs ’Santa Rosa’ kódnevű asztali és mobil platformon alapulnak. Az új platform – a jelenleg használt ’Napa’ platform utódja – 2007. márciusban érkezik, de már jelenleg is ismert a Santa Rosa néhány részlete.
A Santa Rosa rendszerek az Intel mobil Merom (kereskedelmi neve: Core 2 Duo) processzor köré épülnek, amely a jelenleg használt Core Duo és Core Solo processzor család utódja. A Santa Rosa platformhoz fejlesztett ’Crestline’ kódnevű lapkakészlet az Intel 965 lapkakészlet-családon alapul. A Crestline fejlett kettős integrált grafikus képességekkel rendelkezik, vagy támogatást tartalmaz a diszkrét grafikus processzorhoz, a GMA X3000 grafikus géphez. A Crestline lapkakészlet támogatja a DDR2 667MHz/533 MHz-es szabványos memóriát, valamint a 800 MHz-es és 667 MHz-es FSB konfigurációkat. Az Intel ICH8M lapkával párban támogatja az Intel Robson NAND flash modul technológiát is, amit a lapkagyártó óriás a Santa Rosa platformmal együtt vezet be.

A Santa Rosa szabvány részeként az Intel olyan rendszerek bevezetését tervezi, amelyek kompatibilisek az új platformmal és támogatják a HDMI, valamint UDI határfelületeket a grafikus kimenethez. A HDCP szintén egy szabvány, amely azonban a Windows Vista támogatását igényli és védi a Kék-sugár és HD-DVD tartalmakat. A Santa Rosa integrált grafikus processzorral támogatja a Windows Vista Premium operációs rendszer igényeit.

 A nem hordozható Centrino konfigurációk nem hivatalos fedőneve ’Mobile on DeskTop’ (MODT). Az AOpen, az ECS és az Universal Abit már szállítanak olyan termékeket, amelyek a Napa lapkakészleten alapulnak és nem hordozható rendszerek. A Santa Rosa platformmal az Intel különböző nem mobil kategóriák bevezetését tervezi: minden egyben PC-k, szórakoztató PC-k, ultra-kisméretű PC-k és mini PC-k.

 A minden egyben eszközök LCD képernyőt tartalmaznak, és ehhez építik hozzá a PC házat, amely minden egyéb komponenst (CPU, lapkakészlet memória, I/O határfelületeket) magába foglal. Ilyen például az Apple legújabb iMac. Az Intel a MiniPC formátumot általánossá kívánja tenni az asztali PC-k területén. Olyan gyártők, mint például az Acer és az Apple már szállít mini-stílusú rendszereket. Az Intel most ezeket a MODT projekt keretében a Santa Rosa platformon hivatalossá kívánja tenni.

A Santa Rosa platformon alapuló minden egyben konstrukciók mérete elsősorban az integrált LCD képernyőtől függ. Ezek az egységek kicsit nagyobbak, mint a mini PC-k. Az asztali változat lapos és méretük az 1U magas rack-fiók fele. Ezek a masinák szabványos asztali komponenseket – bővítő-kártyák, optikai meghajtók, merevlemezes meghajtók – tartalmaznak. Az összehasonlító táblázatból kiolvasható:  a Santa Rosa platformon alapuló rendszerek a méreteknek köszönhetően olyan elegánsak lehetnek, hogy bármilyen szobában megállják a helyüket. Energia-igényük és zaj szintjük alacsonyabb, mint a szabványos asztali PC-ké, amelyek magasabbak, mint a Napa alapú rendszerek. A teljesítményük a független komponens gyártók választékától függ.

 A Santa Rosa támogatja az Intel Robson NAND flash memória technológiát, amelyet közvetlenül az alaplapon elhelyezett lapkakészletbe vagy egy kisméretű külső kártyába integrálható. Amikor a Santa Rosa rendszer nem hibrid merevlemezes meghajtót használ, akkor az adatokat a NAND flash memóriába menti és onnan hívja be. A Santa Rosa PC-k az Intel ’Instant On and Instand Off’ megoldás segítségével a szabványos A/V készülékekhez hasonlóan használhatók.

A Santa Rosa PC-k támogatják az Intel következő generációs Wi-Fi modult (kódneve: Kedron) Az Intel a Kedron-nal támogatja az új 802.11n szabványt. A Kedron támogat minden jelenleg használt 802.11 – a, b, g – szabványt, amikor bevezetésre kerül. Az elmúlt héten megrendezett ’Computex 2006’ kiállításon az ECS bemutatott egy Santa Rosa alapú prototípus noteszgépe, amely magába foglalta a Kedron-t is.

Kulcsszavak: PC Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50