Apple Mac Pro munkaállomás

forrás Prim Online, 2006. augusztus 11. 10:05
Az Apple éves nemzetközi fejlesztõi konferenciája megnyitóján bemutatta az akár 3,0 GHz-es, 64-bites Intel Xeon processzorral is készülõ, új Mac Pro munkaállomásokat, melyek teljesen új architektúrájuknak köszönhetõen a Power Mac G5 Quad változat teljesítményének közel kétszeresét kínálják. Hatalmas számítási teljesítményének, jobb bõvítési lehetõségeinek, korszerû grafikus alrendszerének és páratlan személyre szabási lehetõségeinek köszönhetõen az új Mac Pro modellcsalád a legigényesebb professzionális felhasználók számára is ideális megoldást kínál. A Mac Pro bemutatása egyben az Intel processzorokra történõ áttérés végét is jelzi már a teljes Apple számítógép-család az Intel legújabb processzorai köré épül.
Az új Mac Pro forradalmi Intel Core technológiára épülõ, kétmagos Intel Xeon 5100 sorozatú processzorokat tartalmaz, átütõ teljesítményt és hatékonyságot kínálva. Ipari szabványnak tekintett mérési eljárások szerint az új Mac Pro akár kétszer gyorsabb, mint a korábbi csúcsmodell Power Mac G5 Quad változat az akár 3,0 GHz órajelen üzemelõ, kétmagos Intel Xeon processzoroknak, egyenként 4 MByte megosztott másodszintû gyorsítótárnak és független, 1,33 GHz-es elõoldali buszoknak köszönhetõen. A teljesen bufferelt, 667 MHz-es DDR2 RAM tár számára az új architektúra 256-bites elérést biztosít.

Az akár 4,9 millió különbözõ konfigurációs lehetõséget magába foglaló Mac Pro páratlanul bõvíthetõ és személyre szabható. Az újratervezett készülékház akár négy, egyenként 500 GByte-os SATA merevlemez egyszerû beépítését teszi lehetõvé és két optikai meghajtó számára biztosít belsõ elhelyezést. Minden Mac Pro tartalmaz 3 teljes hosszúságú PCI Express bõvítõhelyet, valamint egy dupla széles PCI Express kártyahelyet nagy teljesítményû, kétszeres szélességû grafikus kártyák számára anélkül, hogy értékes második bõvítõhelyet kellene feláldozni. Az újratervezett készülékház is elõdéhez hasonlóan kényelmes hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt FireWire 800, FireWire 400 és USB 2.0 kapukhoz az elõlapon, valamint további, független kapukkal a hátlapon is. A Mac Pro kettõzött Gigabit Ethernet kaput, optikai digitális és analóg hang be- és kimenetet, valamint választható AirPort Extreme és Bluetooth 2.0+EDR illesztõket kínál.

Az új Mac Pro modellek alapkiépítésben az NVIDIA GeForce 7300 GT grafikus kártyát tartalmazzák, 256 MByte dedikált tárral, mely támogatja az Apple 30"-es Cinema HD Display képernyõjét és a kétmonitoros üzemmódot is; de rendelhetõk 512 MByte-os ATI Radeon X1900 XT vagy NVIDIA Quadro FX 4500 kártyákkal is, melyek akár két 30"-es Cinema HD Display meghajtására is képesek. A Quadro FX 4500 kártya támogatja a 3D szemüvegeket is, így sztereó képmegjelenítésre is alkalmas az igényes 3D vizualizációs és animációs feladatokhoz. Négy PCI Express kártya beépítésével az új Mac Pro akár nyolc képernyõ párhuzamos vezérlésére is alkalmas.

Az új Mac Pro munkaállomásokra a világ legkorszerûbb operációs rendszerét, a Mac OS X “Tiger„ legújabb, 10.4.7 változatát telepítették, mely tartalmazza egyebek között a Safari, Mail, iCal és iChat AV szoftverek natív Intel változatait is. A Tiger operációs rendszer innovatív Rosetta virtualizációs technológiája képes a PowerPC processzorokra fordított Mac OS X szoftverek a felhasználó számára transzparens futtatására. Az Intel processzorokra épülõ Mac számítógépek tulajdonosai már több mint 3000 Univerzális alkalmazás közül választhatnak, melyek natív módon futnak az Intel és PowerPC processzorokon is egyebek között az Apple saját professzionális és digitális életmód szoftverei közül; így például akár telepítheti az Xsan és a Mac OS X Server szoftverek Univerzális változatait is.

Az új Mac Pro modellek konfigurációtól és személyes opcióktól függõ szállítási határidõkkel már megrendelhetõk a magyarországi Apple viszonteladóknál.
Kulcsszavak: munkaállomás Mac Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14