Az Agnitum védelmet nyújt a távoli programkód-futtatási sebezhetőséggel szemben

forrás Prim Online, 2006. augusztus 17. 11:52
A Microsoft 2006. augusztus 8-án az MS06-040 biztonsági közleményben kritikus súlyosságú biztonsági résről adott hírt. "A kiszolgálószolgáltatás biztonsági rése távoli programkódfuttatást tehet lehetővé" című figyelmeztetés szerint "A biztonsági rést kihasználó támadó teljes mértékben átveheti az érintett rendszer irányítását. Ezt követően programokat telepíthet, illetve adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet, de korlátozás nélküli jogosultságokkal rendelkező új fiókokat is létrehozhat."
Az e sebezhetőséget kihasználó férgek a megtámadott számítógépet ezután egy globális botnet hálózat részeként spamküldésre és személyes adatok eltulajdonítására használhatják fel, amint arra már több példa is akadt. Az amerikai belbiztonsági minisztérium augusztus 11-i közleményében a problémát a következőképpen minősítette: "a legveszélyesebb szoftverhiba augusztusban’’. A Microsoft figyelmezteti a felhasználókat, hogy azonnal telepítsék fel számítógépeikre a kiadott biztonsági frissítést.

A tűzfalakra épülő, összetett biztonsági megoldásokat fejlesztő Agnitum szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a későbbiekben valószínűleg további biztonsági rések felfedezésére lehet számítani. Ugyanakkor az Agnitum kiadott közleményében leszögezi, hogy az Outpost Firewall Pro felhasználóinak nem kell tartaniuk ettől és a hasonló sebezhetőségektől, mert az általuk használt professzionális tűzfal a Windowst használó számítógépeket megvédi a hasonló támadásoktól. Az Outpost Firewall Pro megakadályozza, hogy ismeretlen vagy illetéktelen programok adatforgalmat bonyolítsanak le az internettel, ily módon a hackereknek nincs módjukban átvenni a számítógép irányítását.

Az Agnitum vezető szoftverfejlesztője, Alekszej Belkin szerint ’’az Outpost alapértelmezett beállításai garantálják, hogy a felhasználók biztonságosan internetezhessenek, akár letöltötték az operációs rendszer legfrissebb javításait, akár nem. Természetesen minden felhasználónak azt javasoljuk, hogy feltétlenül és minél hamarabb telepítse a Microsoft mindenkori hibajavításait.’’

Mihail Penkovszkij, az Agnitum alelnöke a fentiekhez még hozzátette: ’’Az a tény, hogy az Outpost Firewall Pro felhasználói már azelőtt védve voltak a legutóbbi kritikus Microsoft biztonsági réstől, hogy azt egyáltalán felfedezték és közzétették volna, újra csak azt igazolja, hogy igenis szükség van független fejlesztők biztonsági megoldásaira a számítógépeken’’.
Kulcsszavak: Microsoft security Agnitum

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50