Hetven éves az IBM Magyarország

forrás Prim Online, 2006. október 8. 13:41
„Cégünk, az IBM Magyarország hetven éves az idén. Az elmúlt évtizedek meghatározó történelmi, társadalmi és gazdasági fordulatai között egyedülálló, hogy vállalatunk 1936-os alapítása óta folyamatosan működik hazánkban. Sokat változtunk mi is, de néhány dolog állandó maradt, mert mindig ragaszkodtunk hozzájuk, s az IBM alapértékeinek valljuk őket: Elkötelezettek vagyunk az ügyfeleink elégedettsége és az átlátható működés mellett. Képesek vagyunk a folyamatos tanulásra és megújulásra. Felkaroljuk és bátorítjuk a tehetségeket, a legjobban teljesítőket. Egy szóval, soha nem voltunk olyanok, mint bárki más.” – IBM Magyarország.
Az IBM magyarországi tevékenységét 1936-ban 8 alkalmazottal és 10.000 dollár alaptőkével kezdte meg. Az Iroda kihelyezett munkában bankok és biztosítók könyvelését segítette adatfeldolgozó gépeivel. Számos ügyfele most is hasonló szolgáltatást kér tőle magas fokon számítógépesített budapesti szolgáltató-központjából, sőt a negyvennégy országot kiszolgáló könyvelőközpontját is itthon működteti.

A vasfüggöny kora nehéz időszakot jelentett az IBM számára - a cégek többsége állami tulajdonba került, amitől az IBM-en kívül csak néhány vállalat menekült meg. Az indok igen egyszerű volt: Az IBM gépei olyan nélkülözhetetlenek voltak, hogy a hatóságok nem merték veszélyeztetni a fontos adatfeldolgozási feladatok elvégzését (pl. az ország összes statisztikai adata IBM gépeken került feldolgozásra). Az 1980-as évek eleje az egyre kiterjedtebb embargó-szabályozás következtében ismét nehéz időket hozott. Az IBM Magyarország a termékeknek csak egy szűk körét forgalmazhatta. Napjainkban az IBM Magyarország az IBM termékek és informatikai szolgáltatások teljes skáláját kínálja a tervezéstől a megvalósításig, továbbá üzleti tanácsadói tevékenységet is folytat.

Az IBM Magyarország ma

Az IBM Magyarország székhelye a budapesti Infoparkban található. A cég az IBM termékek és szolgáltatások teljes portfolióját kínálja, beleértve a hardvert, szoftvert, az informatikai szolgáltatások teljes körét és az üzleti tanácsadói szolgáltatásokat is. Az IBM termékeit és szolgáltatásait jelentős részben partnereken keresztül végzi, amelyek többsége hazai kis- és középvállalat. Így hozzájárulásunk a magyar informatikához jelentős, mind szakmailag, mind pénzügyileg.

Az IBM Magyarország legfontosabb ügyfelei:

Audi Hungaria Motor, Dunaferr, MOL, T-Com, TVK, Belügyminisztérium, Dreher.

Néhány fontos projekt:

·    Minden választáson és népszavazáson IBM rendszerek és szoftverek segítik az adatfeldolgozást és a nyilvános részeredmények közvetítését az internetre.
·    Több hatóság adatbázisa közötti on-line adatcserével IBM megoldás biztosítja az egy ablakos ügyintézést a vállalkozói igazolvány kiváltásakor.
·    Több mint egy évtizede működik együtt a T-Com-mal (korábban Matáv) a Tudakozó rendszerének kiépítésében és fejlesztésében.
·    A XIII. kerületi Önkormányzat, az új közigazgatási eljárásról szóló törvény hatályba lépésekor, november 1-jén, elsőként kezdte meg az elektronikus kormányzati szolgáltatások nyújtását. Az önkormányzati portált az IBM készítette.
·    Egy hároméves, 2005-ben elindított, 200.000 dollár értékű projekt keretében az IBM megoldja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár zenei dokumentumkezelését, digitalizálja a Nemzeti Kottatárat. Mindezt az IBM, mint a kultúra elkötelezett támogatója, adományként nyújtja.

Az IBM és az oktatás

Együttműködési, a hallgatók elhelyezkedését segítő, illetve kutatási keretmegállapodásokat kötött számos egyetemmel (BME, Budapesti Műszaki Főiskola, Szent István Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Veszprémi Egyetem). Rendszeresen foglalkoztat gyakornokokat, és vadászik a tehetséges végzősökre. Szoftverlaboratóriumokat rendezett be, kollégái rendszeresen tartanak szemináriumokat, előadásokat.

További hazai IBM érdekeltségek:

Az IBM Hungary International Shared Service Center
A budapesti székhelyű IBM szolgáltatóközpont 2004-es alapítása óta töretlen növekedést mutat. A központ beszerzési, HR, számlakezelési, telefonos ügyfélszolgálati és pénzügyi szolgáltatásokat nyújt az IBM ügyfelei számára. Az IBM nyerte el "A 2005. év legnagyobb regionális központját létrehozó vállalata" címet a gazdasági minisztertől, az ISSC bővítése következtében.

Az ISC Hungária
A 2006-ban lebonyolított akvizíció következtében az ISC Hungária 100%-os IBM tulajdonba került. Az ISC tevékenységének középpontjában az informatikai szolgáltatásnyújtás és az informatikai erőforrás-kihelyezés áll. Az ISC székhelye Budapesten, további telephelyei pedig Miskolcon és Visontán találhatók.

Az IBM Data Storage Systems and Information Technology (adattároló-rendszerek, Vác)
Az IBM legfelső kategóriás adattároló rendszerei kizárólag Vácon készülnek. E szerverek a kutatás és technológia legmagasabb szintjét képviselik és Vácról a világ minden tájára eljutnak.

Az IBM Data Storage Systems and Information Technology (Integrált szolgáltató-központ, Székesfehérvár)
Informatikai szolgáltatóközpont, vezérlőközpont. Távirányítással támogatja az IBM és az ügyfélszervereket egyaránt. Elsősorban nyugat-európai ügyfeleket szolgál ki
Kulcsszavak: +céginfo IBM-hu

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50