A négymagos Opteron processzor néhány részlete

Széll Zoltán, 2006. október 11. 20:01
Az AMD a Mikroprocesszor Fórum 2006 ősz konferencia második napján mutatta be a négymagos Opteron processzor (kódneve: Barcelona) néhány részletét. Az új processzor egyik legfontosabb új jellemzője a gyorsabb virtualizáció. Ez a jellemző nagy szerepet játszik a szerverek új generációiban.
Az Intel és az AMD a teljesítmény, illetve a teljesítmény/W fokozása érdekében a jövőben növeli az egy lapkára integrált magok számát. Az Intel még ebben az évben bevezeti a négymagos Clovertown Xeon DP processzort, amely két, kétmagos Woodcrest lapkát tartalmaz. A 2007 közepén érkező AMD Barcelona processzor egyetlen lapkán tartalmazza a négy magot.
   
A Barcelona processzor egy-egy magja 64KB integrált L1 gyorsítótárat és 512KB integrált L2 gyorsítótárat tartalmaz. A lapkára integráltak még egy közös 2MB-os L3 gyorsítótárat is, amelyet mind a négy mag használ. A tervezők a jelenlegi Opteronokhoz képest a Barcelona címtartományát is megnövelték. A ma használt Opteron lapkák 1TB fizikai tárat képesek címezni, míg a Barcelona 256TB-ot.

Az Intel jelenlegi kétprocesszoros szerver generációi új memória technológiát (neve: FB-DIMM) támogatnak. Az AMD Barcelona processzoron alapuló szerverek szintén ezt a memóriát támogatják, de ennek második generációját (FB-DIMM 2). Az új processzor az adatok írásához és olvasásához két memóriavezérlőt tartalmaz. A jelenleg kapható Opteron lapkák szintén két vezérlőt tartalmaznak, de a Barcelona memóriavezérlői egymástól függetlenül működnek.
Kulcsszavak: processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55