A Microsoft kiadta a Vista-kódokat a szoftverbiztonsági cégeknek

Milkovits Gábor, 2006. október 16. 22:18
Steve Ballmer Rómában bejelentette, hogy a szoftverkonszern a jelentősebb szoftverbiztonsági cégek rendelkezésére bocsátotta a Windows Vista operációs rendszer alapkódjait.
A bejelentésre azt követően került sor, hogy több társaság aggodalmait fejezte ki a Vista beépített biztonsági alkalmazásai miatt, amelyek szerintük hátrányos helyzetbe hozzák a versenytárs cégeket. A Microsoft mostani lépésével egy exkluzív módon, egy csak a biztonsági cégek által hozzáférhető oldalon elérhetővé tette számukra a Vista kernel-t, azaz az alapkódokat, illetve a más alkalmazások Windows-on történő futtatásához szükséges API interfész-adatokat. Ezek révén a Symantec, a McAffee és (egyelőre) még vagy kéttucatnyi társuk úgy fejleszthetnek szoftvereket a Vista rendszerű gépekre, hogy azok semmiképpen sem ütköznek majd a Microsoft saját biztonsági megoldásával.

A kódok kiszolgáltatása részét képezi az Európai Bizottság által megkövetelt változtatásoknak, amelyek szükségesek a Vista európai forgalmazásához. A Microsoft illetékesei pénteken ígéretet tettek arra, hogy az EB észrevételeinek megfelelő változtatásokat eszközölnek következő generációs operációs rendszerükkel kapcsolatban, ugyanakkor az öreg kontinensen is tartják magukat a jövő januári menetrendhez. Az EB a hétfői bejelentés után úgy nyilatkozott, hogy elsőként a biztonsági cégek, illetve a Vista beépített alkalmazásai miatt szintén aggodalmait kifejező Adobe és Google dolga megítélni, hogy mennyire elégedettek a módosításokkal. Jonathan Todd szóvivő szerint abban az esetben, ha továbbra is kapnak panaszokat, természetesen meg fogják vizsgálni ezeket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50