Megérkezett a végleges és ingyenes Microsoft kémprogramirtó

Kiss Ádám Zoltán, 2006. október 25. 09:10
A Microsoft weboldaláról a Beta és Beta 2 változatok után ingyenesen letölthető a kémprogramok felkutatására és törlésére kifejlesztett Windows Defender végleges változata.
Akárcsak napokban elérhető Windows Media Player 11, vagy az Internet Explorer 7, a Windows Defender végleges verziója is a jövő év elején megjelenő új generációs Vista operációsrendszer előképe. A szoftvert Beta és Beta 2-es változatokban hosszú hónapokig tesztelte a Microsoft, ráadásul nem fejlesztői körben, hanem minden részt venni kívánó felhasználó segítségével, ráadásul a korai rémhírekkel szemben teljesen ingyenes, így jó eséllyel indulhat a piacon. A Windows Defender egy 4,94 MB-os csomag formájában tölthető le egyelőre angol nyelvű változatban, de a többi nyelven is hamarosan elérhető lesz. A 2005 januárja óta tesztelt szoftver fejtörést okozhat a vírusirtók gyártóinak, hiszen egyrészt állandóan frissített ingyenes termék, másrészt a 2006 januárjában megjelenő Vistába is beépítik, így minden operációs rendszert váltó felhasználó gépén automatikusan jelen lesz, ám a Microsoft is kijelentette, hogy a kémprogramok után kutató termékük önmagában nem váltja ki egy vírusirtó használatát.

A program telepítés közben végrehajtja az operációs rendszer hitelességének ellenőrzését, majd hozzájárulásunkat kéri a Microsoft SpyNethez való csatlakozáshoz. Ez egy olyan rendszer, mely a felhasználók gépéről gyűjti a visszajelzéseket a Defender működésének hatékonyságáról a jövőbeni fejlesztések érdekében. Ez esetben nem szándékoltan személyes adatok is elküldésre kerülhetnek, ám ezeket a cég nem használja fel a felhasználó azonosítására, és ezek alapján nem kezdeményez kapcsolatfelvételt. A telepítő szövege szerint ilyen eset lehet az is, ha egy rosszindulatú szoftvert nem képes eltávolítani a Defender, mert a gépen futó Windows nem eredeti példány. A másik válaszlehetőség csak a szoftverfrissítés installálása, vagy a döntés későbbre halasztása. Amennyiben a gépen már fut valamilyen Defender Beta, ajánlatos az Internet Explorert bezárni, mivel ezt folyamatosan figyeli a program, és így futása miatt nem frissíthető.
Kulcsszavak: Microsoft security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50