2 millió zombi PC

Kiss Ádám Zoltán, 2006. október 25. 22:06
A Microsoft rosszindulatú szoftvereket eltávolító programjának adatbázisa szerint 4 millió fertőzött gépet találtak, ezek közül 2 millió távvezérlésre alkalmas kóddal volt megfertőzve.
A veszély nagyságát jól jellemzi, hogy csupán 2006 első félévében 43 ezer új szoftvert találtak, melyek előszeretettel települnek a felhasználó gépére, többnyire annak tudta nélkül. A távirányításra alkalmas, vagyis a gépet úgynevezett „zombi” PC-vé alakító szoftverek jelenti a Microsoft biztonsági jelentése szerint a legnagyobb veszélyt a Windows rendszert futtató gépekre. Ezek a felhasználó tudta nélkül a kód kifejlesztőjének eszközeivé válnak, és többek között tömeges oldallekérésre utasítva szerver-túlterheléses támadás végrehajtására alkalmasak, megbénítva akár komoly szerverparkkal rendelkező vállalati oldalakat, vagy portálokat.

A probléma orvosolására a Microsoft ingyenesen elérhetővé tette a Malicious Software Removal Tool nevű programját, ezzel sikerült elérni, hogy a számok a 2005-ös adatokhoz képes csökkenést mutatnak. A Microsoft szoftver a legismertebb és elterjedtebb károkozók ellen mindenképpen védelmet nyújt, így sikerült például visszaszorítani a 2005-ös riasztó statisztikát, amikor a fertőzött gépek 68 százaléka trójai típusú károkozót tartalmazott. Szintén visszaszorították a nem annyira elterjedt, de igen veszélyes és nehezen észlelhető rootkit szoftvereket, melyek a rendszerbe írják be magukat, ezen a téren az idei év elején 50 százalékkal javult a helyzet.
Kulcsszavak: Microsoft security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50