Az informatika minden területen a kapcsolattartás alapja lehet

forrás Prim Online, 2006. november 18. 09:14
A 2006. november 16-án Budapesten tartott román-magyar együttes kormányülésen Nagy Zsolt román távközlési és informatikai miniszter és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter megerősítette, hogy a két szaktárca példaértékű együttműködését folyatni kell, hiszen az információs technológia jó lehetőséget kínál a már létező kezdeményezések és programok továbbfejlesztésére, hiszen ez az a terület, amely megteremtheti az együttműködéshez szükséges felületet, a kapcsolattartás alapjának tekintehető.
Nagy Zsolt miniszter szerint a már megvalósított projektek és a további tervek bizonyítják, hogy nemcsak stratégiák szintjén, hanem a gyakorlatban is sikerült olyan lépéseket megtenni az információs technológia és távközlés területén, amelyek a két ország előnyére válnak. Ilyen konkrét megvalósítás az e-magyar pontok létrehozása, vagy a  www.bilateral.ro, illetve a www.bilateral.hu portál elindítása, a román-magyar üzletember-találkozók, de ugyanígy a két minisztérium közötti szakértői együttműködés is sokat segített a különböző stratégiák kidolgozásában. Az informatizálást nem célnak, hanem eszköznek kell tekintenünk, a gazdasági, egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális és kisebbségi területen egyaránt – hívta fel a két kormány tagjainak figyelmét, Nagy Zsolt miniszter.

Kóka János megerősítette, hogy kitűnő a román-magyar együttműködés az információs technológia és távközlés területén, amely sok ágazatban előnyt jelent, az egészségügytől a vállalkozói szférán keresztül a tanügyig. Az informatikának az élet számos területén kiemelkedő szerepe van. Az első együttes román-magyar kormányülésen elfogadott együttműködési irányelveket követve, sikeres projektek valósulhattak meg, amelyeket természetesen folyatni kell. Kóka János javaslatára a román-magyar gazdasági vegyes bizottság keretén még december folyamán létrejön egy informatikai szakértői csoport. (Mint ismeretes 2006-ban a magyar kormány átszervezésekor a Informatikai és Hírközlési Minisztériumot beolvasztották a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba.)

A román Távközlési és Informatikai Minisztérium és a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a budapesti magyar-román közös kormányülésen a következő projekteket javasolta.

1. „Üzlettér” kialakítása a Bilateral Portál felületén: hatékonyabb adat- és információcsere a romániai és magyarországi távközlési és informatikai üzleti szféra közvetlen együttműködésének segítésére.

2. A Szülőföldön az információs társadalomba program folytatása, valamint az ezáltal már létrehozott hozzáférési pontok önfenntarthatósági lehetőségeire vonatkozó stratégia közös kidolgozása. Ennek alapja a 2005. október 20-án aláírt négyoldalú nyilatkozat az információs társadalom program elmélyítéséről és kiszélesítéséről, célja a stratégia által kidolgozott modellek széles körű alkalmazása Magyarországon és Romániában.

3. Román-magyar stratégiai koordinációs program kialakítása, melynek célja a két ország európai uniós strukturális alapokból és közösségi programokból finanszírozott fejlesztéseinek összehangolása az információs és kommunikációs technológia területén.

4. Nemzeti kulturális örökség digitalizálási programjának kezdeményezése.
Kulcsszavak: Románia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50