Sigma 28-300mm f/3.5-6.3 DG Macro

Széles Csongor, 2006. december 12. 14:43
Ez az objektív a japán Sigma gyártó úgynevezett "mindenes" objektíve. Közel 11x-es zoomjának köszönhetően szinte minden helyzetben megállja a helyét. A legtöbb fotós nem szereti álladóan cserélgetni az objektíveket, főleg ha gyorsan kell cselekedni, és ugye nem mindenki engedhet meg magának két DSLR vázat és még több profi objektívet. Érdemes hát közelebbről is megnézni a Sigma 28-300mm-esét.
Specifikációk
ˇ    Fókusztávolság: 28-300 mm
ˇ    Felépítés: 15 lencsetag 13 csoportban
ˇ    Legnagyobb blende: F/3,5-6,3
ˇ    Legkisebb blende: F/22
ˇ    Látószögek: 75,4-8,2°
ˇ    Közelpont: 0,5 m
ˇ    Szűrőméret: 62 mm
ˇ    Méretek: 74x86 mm
ˇ    Tömeg: 0,49 kg
ˇ    Ár: kb. 85.000 Ft

Felépítés és kezelhetőség

Meglepően kompakt kis objektívet foghatunk kezünkben, bár tele állásban 78 mm-rel hosszabb, szinte 2x akkora mint nagylátószögű állásban, ugyanakkor kiegyensúlyozottan, finoman mozog a két végpont között. A mozgó részen, a kézi fókuszgyűrű előtt helyet kapott a nagyítási arány kijelzése is. A zoomgyűrű elfoglalja az objektív kb. 2/3-át.
Ebben az olcsónak számító kategóriában luxus lenne az ultrahangos motor, és bár fókuszálás közben hallani a motort, hangja nem zavaró és a fókusz is eléggé gyors. Ez valószínűleg az objektív rövidségének köszönhető, ugyanis az lencsetagoknak szinte alig kell mozogni. Ezt bizonyítja az is, hogy manuális élességállítás esetén sem kell negyed fordulatnál többet tekerni az fókuszgyűrűn. A zoomgyűrűn feltüntették a 28, 35, 50,70, 100, 200 és 300mm fókusztávolságokat, és a filterek szerelmeseit megörvendeztetheti az is, hogy sem a külső gyűrű, sem a zoomgyűrű nem fordul el.

Minőség

Ha figyelembe vesszük, mennyi kompromisszumot kell kötni egy 11x-es zoomtartomány gyártásakor, akkor kijelenthetjük, hogy ez az objektív a legtöbb helyzetben elég jól teljesít. A hordótorzítást - bár nagylátószögű állásban kivehető - eléggé becsületesen leszorították -2,27%-ra, ezt úgy kell érteni, hogy a +/- 1,5%-os torzítási érték már szemmel látható. Tele állásban a hordótorzítási érték 0,89%-os, szemmel nem is érzékelhető.
Nagylátószögű állásban szinte alig róható fel valami a Sigma objektívnek. A felbontás jó, a kromatikus aberrációt is sikeresen orvosolta a gyártó. Viszont mint azt már a többi zoomobjektívnél megszoktuk, a tele állás felé haladva egyre csökken a teljesítmény, és hát ez egy nagy zoomátfogású objektív. Azért ijedtségre semmi ok, a kontraszt- és a felbontásveszteség fokozatos, és a szupertele állásban is elfogadható minőségű rajzolatot kapunk.
Az egyetlen olyan terület, ahol a Sigma elmarasztalható az a sarkoknál jelentkező kromatikus abberráció, mely a fókusztávolság növelésével egyre zavaróbb. Összehasonlítva elődjével, a DG bevonat meglepően sokat számít, és nagyrészt ennek köszönhető a kontraszt és az általános képminőség javulása.

Értékelés

Ha egy sokoldalúan kihasználható objektívre van szükségünk, és nem feltétlenül akarunk egész nap makrózni-telézni, és nem szeretjük cserélgetni az obikat, a Sigma 28-300mm figyelemre méltó alternatíva. Kisebb fókusztávon jó minőséget produkál, bár tele állásban veszít valamennyit kontraszt és felbontás tekintetében. Mindazonáltal a fél méteres közelpontnak köszönhetően nagyon sokoldalú objektívvel van dolgunk.

Előnyök:
ˇ    hatalmas fókusztáv
ˇ    kompakt és könnyű
ˇ    nagylátószögű állásban kiváló
ˇ    jó ár-teljesítmény arány

Hátrányok:
ˇ    kromatikus aberráció tele állásban
ˇ    kisebb kontrasztveszteség tele állásban
Kulcsszavak: Sigma objektív

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50