Új Microsoft-termékek és szolgáltatások egész sora a CES-en

forrás Prim Online, 2007. január 9. 11:01
A 2007-es Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai szakvásáron Bill Gates, a Microsoft elnöke és Robbie Bach, a Microsoft Szórakoztatóipari és Eszközök Divíziójának elnöke bemutatták a szoftveróriás összekapcsolt rendszerekre épülő újdonságait. Ezek jellemzője, hogy megalkotásukat a közösségépítés, a közös érdeklődésű barátokkal és családtagokkal történő információmegosztásra való törekvés ihlette.


Gates és Bach számos új terméket és szolgáltatást jelentett be: új, a Windows Vista által inspirált PC-ket, korábban soha nem látott Windows Vista funkciókat, IPTV-képes Xbox 360-as videojátékot és szórakoztató rendszert, valamint a Forddal elindult együttműködés eredményeit, amelyek az autókban is lehetővé teszik a digitális élményt. A vállalat emellett bemutatta a Microsoft Windows Home Servert is, amely központi eszköz lehet az otthoni digitális tartalmak tárolásához, védelméhez és eléréséhez.

Kevesebb mint egy hónappal a Windows és a 2007-es Microsoft Office rendszer fogyasztói bevezetése előtt PC-gyártók és rendszerépítők ezrei készülnek világszerte megjelentetni olyan új eszközöket, amelyeket a Microsoft vezető termékei, a Windows és az Office futtatására terveztek. Január 30-ra már több mint másfél millió eszköz működik majd Windows Vistával, és további 2000 termék rendelkezik a „Windows Vistára alkalmas” tanúsítvánnyal.

Nyitó előadásában Gates elsőként adott bepillantást számos Windows Vista funkció működésébe, és több új, tartalmakkal kapcsolatos partneri megállapodás létrejöttét is bejelentette. Ilyen újdonság többek között a Windows DreamScene, amely a Windows Ultimate extrái között szerepel, s amely a PC‑n megjelenő háttérképet alakítja át statikus képből egyéni igényekre szabott videóháttérré. Ilyen továbbá a Windows Media Centerben elérhető SportsLounge, amely a FOXSports.com‑mal együtt működik, s az élő televízióadást, a valós idejű eredményinformációkat és az online sportmédia élményét ötvözi, közelebb hozva a felhasználóhoz kedvenc sportját, csapatát és sportolóit. A Windows Vista prémium változatai is vadonatúj tartalmakat kínálnak. E tartalmak a Microsoft olyan meglévő és új partnereitől érkeznek, mint a Nickelodeon, a Showtime és a Starz.

Gates egy sor Windows Vistával működő új PC-t is bemutatott. Köztük egyaránt találhattunk innovatív megjelenésű asztali gépet és ultravékony hordozható modellt is. A január 30-án piacra lépő gépek sorából néhány példa:

  • A Windows Vista által inspirált HP TouchSmart PC, amely asztali környezetbe hozza a jól ismert és kényelmes érintőképernyős megoldást.  A PC gyors és egyszerű információelérési, kommunikációs és szórakoztató központként funkcionálhat mindenütt, ahol életünk zajlik: a konyhában és a nappaliban egyaránt.
  • A Toshiba Portege R400 mobil PC – amely szintén a Windows Vista által inspirált modell – gyors hozzáférést kínál e-mailjeinkhez és naptárunkhoz, köszönhetően az összekapcsolódást és a megjelenítést támogató innovatív megoldásainak, amelyek az Active Notifications programra és a Windows SideShow technológiára épülnek.
  • A Sony VAIO VGX-TP1 egyszerre stílusos PC és nagy teljesítményű szórakoztatóeszköz is, amellyel a felhasználók élőben vagy felvételről nézhetik kedvenc tv-műsorukat vagy szörfözhetnek a világhálón – s mindezt kanapéjukról, a távirányítót és a vezeték nélküli billentyűzetet használva tehetik.
  • A Medion UMPC ultra-mobil PC többféle adatbeviteli lehetőséget kínál: használható billentyűzettel, de tollal vagy érintéssel is. Tartalmazza az Origami Experience elnevezésű felhasználói interfészt, amely a szórakoztatást és a kommunikációt a Windows Vistát futtató legkisebb személyi számítógépekre optimalizálja.

Hála nagy teljesítményű grafikus funkcióinak, fejlett szülői kontrolleszközeinek, valamint a „Live” játék- és szórakoztató hálózattal való összekapcsolhatóságának, a Windows Vista várhatóan 200 millió szenvedélyes és alkalmi PC játékos figyelmét ragadja majd meg. Az új játékok, mint az Age of Conan: Hyborian Adventures és a Crysis, a DirectX 10 program lehetőségeit használják ki, és a bármely játékplatformon jelenleg elérhető legélethűbb vizuális élményt kínálják. A Microsoft a saját játékstúdiója által kifejlesztett Shadowrun és Halo 2 for Windows Vista játékokat is bemutatta, amelyek megjelenését számos további program is követi majd. Közös jellemzőjük, hogy a Windows Vistát használó játékosok az Xbox 360 révén a Live hálózaton keresztül összekapcsolódhatnak. Az alkalmi játékosok számára a Microsoft az UNO! nevű többplatformos játék működését demonstrálta: itt néhány játékos Windows vistás PC-n, míg mások Xbox 360-as konzolon keresztül kapcsolódtak be a játékba.

A Windows Vista és a 2007-es Office program fejlesztése a Microsoft és a felhasználók, partnerek közötti együttműködés eredménye. A két program béta verzióit több mint ötmillió példányban töltötték le, így elmondható, hogy tervezésükben több millió felhasználó működött közre világszerte – köztük az a 7 országban élő 50 család is, akik az Élet a Windows Vistával programban vettek részt.

Kulcsszavak: Vista CES

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36