Ricoh 500SE, a GPS fényképezőgép

Széles Csongor, 2007. február 6. 12:36
Egy ideje mindenki beszél róla, de Európában hivatalosan most mutatta be a Ricoh az első GPS-es fényképezőgépét, a 8 megapixeles 500SE-t. A precíz GPS rendszernek köszönhetően a fényképezőgép a felvétel pillanatában pontosan képes megjelölni a fotók vagy a videók földrajzi koordinátáit. Emellett az 500SE Bluetooth vagy WiFi segítségével is képes továbbítani a felvételeket, valamint a Bluetooth rádiókapcsolatnak köszönhetően NME adatokat is fogadhat külső GPS rendszerektől. A földrajzilag megjelölt felvételek kompozíciójában az 500G modelltől örökölt 28mm-es zoomobjektív és a 2,5 inches képernyő segít, valamint a víz- és ütésálló váznak köszönhetően szinte bárhová magunkkal vihető.
Helymeghatározás és fotózás

Az 500SE a szabadban érzi jól magát, szívós váz, nagylátószögű objektív, GPS lokátor. A földrajztudósok, geodéták, térképészek hegyezhetik a fülüket: a "geo-fotókat" és a "geo-videókat" a számítógépünkre másolás után a Geographic Information Systems (GIS) adatbázisába is feltölthetjük, így pontosan megtudhatjuk, hogy hol jártunk, ráadásul a weboldalon elhelyezett fényképek, ill. videók bélyegképét is megmutatja a rendszer. A GPS adatok elmentésén túl a fényképezőgépkel készített felvételeket a felhasználó is elláthatja különböző címkékkel, amelyek szintén feltölthetők a GIS adatbázisába.

Az 500SE víz- és ütésálló váza egy 8 megapixeles, gyors zárral ellátott, "képstabilizátoros" (ISO-optimalizáló) fényképezőgépet véd az időjárás és a terep viszontagságai ellen. Továbbá a GPS nyomvonalfigyelőt és GPS zárt (ez akkor jó, ha a fényképezett tárgy precíz helyzetét kívánjuk elmenteni és nem a fotósét) is rendelhetünk, valamint a felvételeket kézi készülékekre drót nélkül is továbbíthatjuk a beépített Bluetooth vagy WiFi rendszernek köszönhetően.

Ricoh 500SE kulcsszavakban:

Egyszerűsített wireless kommunikáció
A kétirányú kommunikációnak köszönhetően azonnal átmásolhatjuk pl. mobiltelefonunkra a felvételeket, amelyeket természetesen továbbküldhetünk munkatársainknak, barátainknak vagy ismerőseinknek.

Geokódolt képek és videók
Az 5000SE nagy LCD precíz, valósidejű WGS-84 vagy MGRS pozicionálási információval is szolgál, amelyet a fájl fejlécében tárol el.

Automatikus térképbeillesztés
A GPS adatok tárolása mellett, a felvételeket feltölthetjük a GIS adatbázisába, így az interneten utólag megnézhetjük, hogy hol készítettük az aktuális felvételeket. A geokódolt képeket és videókat a GIS plugin automatikusan rétegekre bontja, ezt a GIS adataival és a felvételek esetleges címkéivel is összeveti, így ha a weboldalon megjelölt pontok felé visszük az egeret, egy bélyegképet láthatunk, amelyre rákattintva nagyban is megnézhetjük a felvételt.

LCD, ISO és vaku
A nagy méretű, 2,5 inches képernyő tükröződésmentes bevonatot kapott, így erős fényben is jól használható, ráadásul rugalmasan állítgatható, így nem okoz gondot a kép megkomponálása. A magas ISO érzékenységnek köszönhetően, a fényképezőgép az adott fényviszonyokhoz igazítja az ISO értékeket, ezt a gyártó képstabilizátornak nevezi, de jelezni szeretnénk: szoftveres beállításról van szó, a "stabilizátor" nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így nem veheti fel a versenyt a valódi, "hardveres" képstabilizátorokkal. A vaku bizonyos határig használhatónak mondható, a 10 méteren belül lévő tárgyakat képes megvilágítani.

Nagylátószög, makró
A tekintélyes, 28mm-nek megfeleltetett nagylátószögű objektív tájképek készítésekor válik nagy hasznunkra, de nem számít igazi meglepetésnek, hisz ugyanezzel szerelik az 500G-t is. Nagylátószög állásban, a géppel az 1cm-re eső témát is megörökíthetjük makró módban, tele állásban a minimális tárgytávolság már 10cm-re nő, ha vakuzni is kell, akkor minimum 20cm-re álljunk a fényképezendő témától.

A Ricoh 500SE kb. 212.000 Ft-ba, a WiFi-s változat pedig kb. 232.000 Ft-ba fog kerülni.
Kulcsszavak: GPS kamera Ricoh

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55