Üzleti hálózatokra specializálódott vírus

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 2. 19:10
Egy különösen rosszindulatú hacker írhatta a RINBOT nevű vírust, mely máris megtámadta egy amerikai óriáscég hálózatát, amennyiben nem sikerül megállítani, könnyen átveheti az ellenőrzést az üzleti szféra gépei felett.
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jellemzően szoros hálózatba kötött, és más vállalatok gépparkjával is laza hálózatban levő üzleti célú számítógépek különösen gyors terjedést tesznek lehetővé az újdonság erejével a biztonságtechnikai vállalatokat is meglepő vírus számára. A RINBOT mellett DELBOT néven is ismert vírus Graham Cluley, a Sophos vezető szakértője szerint több változatban is létezik, és a mostani fenyegetés az eredetileg 2005 márciusában megjelenő alapvírus hetedik változata. A vírus valóban kifejezetten hálózatokhoz készült, és az eddigi tapasztalatok szerint készítője személyes ellenszenvvel viseltetik a Symantec-el szemben, mivel az ő szoftvereiket használó gépek kiemelt célpontok. A RINBOT 7 megkeresi egy hálózat leggyengébb pontját, behatol, és onnantól kezdve nagyon nehéz megállítani. Kedvenc célpontjai közé tartoznak az MS SQL szerverek, és a Windows 2000, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT és Windows XP operációs rendszereket futtató gépek. Thomas Parsons, a Symantec szakértője is elismerte, hogy a vírus legfrissebb verziójában kifejezetten a vállalat antivírus szoftverét támadja. Amint elterjed egy hálózatban, a gépeket zombie hálózattá szervezi ezzel például irányított szervertúlterheléses támadásokra válnak alkalmassá.
Kulcsszavak: vírus security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50