Intel: új processzorgenerációk részletei

Széll Zoltán, 2007. március 31. 12:02
Az Intel sajtótájékoztatón mutatta be a 2007-ben és 2008-ban érkező két mikroprocesszor-generáció részleteit. Pat Gelsinger, az Intel alelnöke beszélt a processzorok érdekes új jellemzőiről, amelyek növelik a lapkák teljesítményét és csökkentik energiafelvételét.
Gelsinger elmondta, hogy az Intel „tick-tock” termékstratégiájának következő lépéseként a vállalat ebben az évben bevezeti a 2007-ben kibocsátott 65 nm-es Core 2 Duo és Core 2 Quad processzorok méretcsökkentett (45 nm-es) és továbbfejlesztett változatát, amely a Penryn nevet kapta. Ezt követi 2008-ban szintén 45 nm-es technológiával a teljesen új architektúrán alapuló Nehalem család. 2009-ben jön a Nehalem méretcsökkentett (32 nm-es) és továbbfejlesztett változata, a ’Westmere’, majd 2010-ben az új architektúrán alapuló 32 nm-es ’Gesher’ processzorcsalád.

Az Intel Corporation az év második felében kezdi meg a következő generációs Penryn processzorcsalád gyártását és szállítását, amely növelt mikroarchitektúrán alapul. Ez a processzor megkapja az Intel Core mikroarchitektúra és az Intel iparvezető 45 nm Hi-k + fémkapus tranzisztor konstrukció minden előnyét, amelyek együtt nagyobb teljesítményű és energiahatékonyabb mikroprocesszorok bevezetését teszik lehetővé.

Jelenleg az Intel több mint 15 45 nm Hi-k terméket fejleszt, amelyek a fejlesztés különböző fokozataiban vannak. Az év második felében két 45 nm-es gyárban indul a mikroprocesszorok tömegtermelése, míg 2008 második felében már négy szilíciumszelet gyár ontja az új processzorok tízmillióit.

Gelsinger a Penryn processzoroknak több, míg a Nehalem processzoroknak csak néhány részletét mutatta be. A Penryn család sok újítást, köztük mikroarchitektúra-újítást tartalmaz. A Penryn család jelenleg hat tagot számlál. Ezek között találhatók két- és négymagos asztali processzorok, egy kétmagos mobilprocesszor, valamint két- és négymagos szerverprocesszorok. Az előbbi kettő Intel Core processzor márkanéven, míg az utóbbi Intel Xeon processzor márkanéven kerül forgalomba. Egy processzor a legnagyobb teljesítményű (hig-end) szerverekhez szintén fejlesztés alatt van.

A következő generációs 45 nm-es Intel Core 2 Quad (Penryn) processzorok 820 millió tranzisztort tartalmaznak. A magas k-értékű szigetelőanyagot és fém vezérlőkaput tartalmazó tranzisztorok alkalmazásának köszönhetően a 820 millió tranzisztort tartalmazó processzorok elődjeiknél magasabb órajellel működhetnek és kisebbek. A kétmagos lapka (410 millió tranzisztor) területe mindössze 107 mm2. Ez a szilíciumlemez 25%-kal kisebb, mint a 65 nm-es változat.

A mobil Penryn processzor új fejlett energia felügyelő jellemzővel rendelkezik - neve: ’Deep Power Down Technology’ -, amely jelentős mértékben csökkenti a processzor energiafelvételét a tétlen periódusok alatt, ami elsősorban a tranzisztorok szivárgásából ered. Ezek a periódusok viszonylag rövidek, de az elfolyó áram mennyisége mégis jelentős. Az új technológia alkalmazása kiterjeszti a noteszgépek telepeinek élettartamát, ami jelentős előrelépés az előző generációs piacvezető Intel mobil processzorokhoz képest.

Az Intel növelte a mobil Penryn processzorokba beépített ’Intel Dynamic Acceleration Technology’ technológia képességeit, amely már az Intel Core 2 processzoroknak is jellemzője volt. Ez a jellemző tág határok között, nagy szabadságfokkal kezeli a lapka energia felvételét: amikor az egyik mag inaktív, növeli a másik, az aktív mag teljesítményét.

A videók gyorsításához, a fényképek gyorsabb feldolgozásához és a nagy teljesítményű szoftverek gyorsabb futtatásához a Penryn tartalmazza az Intel SSE4 (Intel Streaming SIMD Extensions 4) utasításkészletet, amely a legnagyobb ugrás az eredeti SSE Instruction Set Architecture (ISA) óta. Az SSE4 kiterjeszti az Intel64 utasításkészlet architektúrát és növeli az Intel Architecture teljesítményét, valamint képességeit.

További teljesítménynövelő jellemző még az optimalizált mikroarchitektúra, növelt Intel Virtualizaton Technology, a magasabb frekvencia (3+ GHz), a számok gyors osztása, a nagyobb L2 gyorsítótár és az ’Unique Super Shuffle Engine’ (különleges szuper ügyes gép).

Az optimalizált mikroarchitektúra tovább növeli a már eddig is vezető Intel Core mikroarchitektúra teljesítményét és energiahatékonyságát, amelyeknek eredményeként több utasítást hajt végre ciklusonként, kevesebb energiafelvétellel.

A növelt Intel virtualizációs technológiának köszönhetően a Penryn processzorban 25-75%-kal gyorsabb az átlagos virtuális gép átmenet (belépés/kilépés) idő. A mikroarchitektúra nem igényel virtuális gép szoftvercserét. A virtuális partíciók saját operációs rendszerrel a számítógépen belül egymástól függetlenül dolgoznak. Ez a technika jelentős mértékben növeli a többmagos processzorok teljesítményét, valamint hatásfokát és csökkenti a költségeket.                             

A Penryn család tagjai magasabb órajel-frekvenciával dolgoznak a már jól bevált és használt energiafelvétel, valamint hőtermelési határokon belül, ami tovább növeli a processzorok teljesítményét. Az asztali és szerverprocesszorok sebessége 3,00 GHz fölött lesz.

A Penryn alapú processzorok rendkívül gyorsan hajtják végre az osztás műveleteket, amelynek eredményeként osztás teljesítménye elődjénél közel kétszer nagyobb. Ez szinte minden alkalmazás teljesítményét jelentős mértékben növeli. Az új, gyors osztás technika neve: ’Radix 16’. Az osztásműveletek gyorsabb végrehajtása növeli a számítógép teljesítményét

A Penryn processzorok teljesítményét tovább növeli az 50 százalékkal nagyobb L2 gyorsítótár, amely magasabb asszociativitással nagyobb találati értéket biztosít. A kétmagos Penryn processzorok maximum 6 MB, a négymagos processzorok maximum 12 MB L2 gyorsítótárat tartalmaznak. A gyorsítótár olyan  lapkára integrált memória, amely a leggyakrabban használt adatokat tárolja, és gyors hozzáférést biztosít ezekhez. A nagyobb és gyorsabb gyorsítótár növeli a számítógép teljesítményét.

A ’Unique Super Shuffle Engine’ egy átfutással 128 bit széles adatokat képes kezelni. A Penryn processzorok ennek segítségével teljes szélességű adatokat kezelnek egyetlen ciklusban. Ez jelentős mértékben növeli az SSE2, SSE3 és SSE4 utasítások teljesítményét és ezeken keresztül növeli a videók és képek feldolgozási sebességét.

A Penryn processzoroknál kétszer nagyobb teljesítményre lesznek képesek a 2008 második felében érkező következő generációs Nehalem architektúrán alapuló Nehalem processzorok, amelyek szintén 45 nm Hi-k szilíciumtechnológiával készülnek. Ezek a processzorok hatalmas teljesítményt kínálnak alacsony energiafelvétel mellett. A nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb energiafelvétel a Nehalem mikroarchitektúra újdonságainak köszönhető.

Az egyik ilyen új megoldás, hogy dinamikusan méretezhető a processzor teljesítménye és ettől függően energiahatékonysága. A Nehalem processzorok dinamikusan kezelik a magokat, a szálakat, a gyorsítótárat, a határfelületeket és az energiaszinteket, és ciklusonként 4 utasítás kiadására képesek. A teljesítmény és az energiahatékonyság további növeléséhez a Nehalem processzorokban a szimultán többszálú technológia (hasonló az Intel Hyper-Threading technológiához) visszatér. Ezek a processzorok az új Intel SSE4 és ATA utasításkészlet architektúrán alapulnak. Jellemzőjük még a többszintű osztott gyorsítótár és az Intel Smart Cache technológia, a nagy rendszer- és memória-sávszélesség, valamint a növelt dinamikus energiafelügyelet.

A következő generációs Intel processzorokhoz és platformokhoz új rendszer-architektúra társul. A teljesítmény 1-től 16+ szálig, illetve 1-től 8+ magig méretezhető, de méretezhetők és konfigurálhatók a belső rendszer összeköttetések és a memóriavezérlők is.

A platformhoz fejlesztett lapkakészletek nagy teljesítményű integrált grafikus gépet tartalmaznak
Kulcsszavak: Intel processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50