Leica M8, új firmware

Széles Csongor, 2007. április 14. 15:26
A Leica M8-as modelljelzésű retro tervezésű digitális tükörreflexeséhez kiadta az 1.102 verziójú firmware-ét. Az M8-asba épített képérzékelő érzékenyebb az infravörös fényre, ez pedig zavaró, lilás elszíneződést okoz a fényképek sarkainál főleg 16-35mm közötti fókusztávú objektívek használata esetén. Sajnos ez a probléma teljes mértékben nem orvosolható szoftveres megoldással, így a Leica speciális UV/IR szűrőt is ajánl a probléma kiküszöbölésére.
Az objektív

A Leica M8 túlzott infra-érzékenysége miatt nagy látószögű objektívekkel készített fényképeken lilás elszíneződések jelentkeznek a kép sarkainál és a sötét vagy fekete felületeken (főleg a fekete ruhákon). A Leica UV/IR szűrőt felcsavarva viszont teljes mértékben kiküszöbölhető a zavaró elszíneződés. A 16 és 35mm közötti fókusztávú nagylátószögű objektívek és az UV/IR szűrő együttes használatakor egy fókusztávolság-függő színkorrekcióra is szükség van. Ezt végzi el automatikusan az 1.10-es vagy az ennél újabb firmware segítségével az M8-as. Ennek ellenére, a leica Tri-Elmar-M 16-18-21mm F/4 ASPH objektív esetében a gépváz által beolvasott értékek nem minden esetben felelnek meg a valóságnak, így szintén külön fókusztáv-specifikus korrekció-beállítást igényel. Ezt szintén szoftveresen, a menüből állíthatjuk be (szintén 1.10 vagy annál frissebb firmware szükséges).

ˇ    A menüben keressük meg a "Lens detection" menüpontot, válasszuk ki az "On + UV/IR" beállítást, és mentsük el a Set gombbal. Ha jól csináltuk, a kijelzőn a következő üzenet jelenik meg: "Lens detection Tri-Elmar + UV/IR". Ha ezt a beállítást már korábban megtettük, és a vázra TRI-ELMAR 16-18-21mm f/4 ASPH objektívet csavartunk, az üzenet a gép bekapcsolásakor megjelenik.

ˇ    A piros keretű menüpont alatt három fókusztávolságot állíthatunk be (16, 18 és 21mm) a navigációs tárcsa segítségével válasszuk ki a színkorrekciót az adott fókusztávra, majd nyomjuk meg a Set gombot. Megjegyzendő, hogy ezt a beállítást mindig meg kell tenni valahányszor változtatunk az objektív fókusztávján, és azt is érdemes tudni, hogy automatikusan 18mm-t állít be a gép.

ˇ    Ezt a kézi beállítást kizárólag a LEICA TRI-ELMAR-M 16-18-21mm f/4 ASPH objektív használatakor kell elvégezni, a LEICA TRI-ELMAR-M 28-35-50mm f/4 ASPH esetében például nincs szükség kézi utánállításra, ugyanis ez az objektív pontosan közli a fókusztávolságra fonatkozó adatokat, így a fényképezőgép könnyedén elvégzi a szükséges fókusztáv-specifikus színkorrekciót.

A szűrő

A leica UV/IR szűrőt nem ajánlott 16-28mm-es fókusztávú objektívvel neonfényben használni. A neoncsövek egyenetlen fénykibocsátása miatt a szűrő nem képes megfelelően korrigálni a színhibákat. Az optikai tulajdonsággal rendelkező szűrőkhöz hasonlóan a Leica UV/IR szűrő erős fényforrás esetén szellemképet, illetve tükröződést produkál, amely zavaróan hat a felvételeken. Erős hátfényben szűrő ide, szűrő oda, a LEICA TRI-ELMAR-M 16-18-21mm f/4 ASPH szűrőfoglalatának kivágásain nem kívánatos fények is bevághatnak. Az UV/IR szűrő használatakor emiatt ajánlott a műanyag ellenzőt is felcsavarni, vagy megrendelni.

A Leica M 1.102 firmware innen tölthető le.


 

Kulcsszavak: kamera Leica

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55