25 éves a számítógépes vírus

Milkovits Gábor, 2007. július 15. 11:21

25 évvel ezelőtt, 1982 júliusában fedezték fel az első olyan számítógépes vírust, amely különféle platformú, többnyire zárt rendszerek helyett személyi számítógépek között terjedt.

Az első személyi számítógépeket fertőző vírus még a szorosan vett IBM-kompatibilis PC-k elterjedése előtt megjelent, és floppy lemezeken továbbította magát Apple II gépek között. A mindössze néhány soros írott üzenetet tartalmazó, Elk Cloner elnevezésű vírust Rich Skrenta, egy 15 éves pittsburghi diák szerezte, és habár önmagában nem volt veszélyes, hamarosan számtalan követőre talált, amelyek rendre feltűntek az Apple II és BBC Micro gépek, majd a korai PC-k képernyőin.

 

A számítógépes vírusok, amelyek kezdetben csupán ártatlan csínyek voltak, az internet megjelenésével komolyabb rombolást tudtak már végezni, mára azonban még veszélyesebbé váltak azáltal, hogy szervezett bűnözői csoportok eszközeivé váltak. Ezek többnyire kulcsfontosságú adatokhoz próbálnak hozzáférni az úgynevezett trójai programok segítségével, hogy azután megszerezhessék a felhasználók vagy nagyobb szervezetek pénzét.

Kulcsszavak: vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14