Gyors és energia-hatékony Intel Xeon processzorok

Széll Zoltán, 2007. augusztus 14. 11:28

Az Intel két új négymagos Xeon processzort vezetett be. Az új processzorok kiváló teljesítmény-energiahatékonysági kombinációt biztosítanak olyan árstratégiával, amelynek segítségével az üzleti élet is többmagos rendszerekre térhet át. Az új Intel Xeon 5365 és L5335 processzorok új virtualizációs képességeket is kínálnak.

 A lapkagyártó óriás szakemberei az Intel Xeon X5365 processzort elsősorban teljesítményigényes szerver- és munkaállomás-alkalmazásokat futtató vállalatok számára tervezték. Ez az iparág első olyan processzora, amely belefér a 120 wattos (hőtermelés TDP) kategóriába és 1333MHz-es FSB-vel (frontoldali busz) rendelkezik.

 Az Intel Xeon L5335 nagy teljesítményű négymagos processzort olyan szerverekhez tervezték, amelyek a rendelkezésre álló teret és energiát a lehető leghatékonyabban használják ki. A processzor 2,0GHz-es órajellel dolgozik, 1333MHz-es FSB-vel rendelkezik és 50W energiát igényel – ami 12,5W-ot jelent magonként.

 „Az Intel innovációi továbbra is lehetővé teszik számunkra, hogy a többmagos korszak úttörői legyünk és négymagos termékeket biztosíthassunk mindenkinek, akinek a legnagyobb teljesítményre és a legalacsonyabb energia-felhasználásra van szüksége!” – mondta Kirk Skaugen, az Intel Digital Enterprise Group (Intel Digitális Vállalat Csoport) működéséért felelős alelnöke, illetve a Server Platform csoport ügyvezető igazgatója. „Moore-törvénye, az Intel szilíciumos tervezési és gyártási technológiái, valamint a Core mikró-architektúra által még nagyobb előnyökhöz juttathatjuk a végfelhasználókat, az adott órajelű két- és négymagos Intel Xeon processzorok áregyenlőségével, amely így is tovább javítja a négymagos processzorok piaci helyzetét.

 Az új négymagos processzorok ideálisak párhuzamos tervezési és elemzési feladatokhoz, javítják a renderelési teljesítményt, és gyorsabb elemzéseket tesznek lehetővé az olyan iparágak számára, mint például a pénzügyi szolgáltatások szektora. Mind a két processzor kompatíbilis a meglévő Intel szerver platformokkal.

 A SPECint_rate_base2006 benchmark alapján a négymagos intel Xeon X5365 processzorra épülő Fujitsu-Siemens PRIMERGY RX300 szerver 98,9 pontot ért el, ami új világrekord. A A SPECjbb 2005 benchmark alapján a négymagos Intel Xeon X5365 processzorra épülő Dell PowerEdge 1950 szerver is megdöntötte a korábbi rekordot, másodpercenként 238,472  üzleti művelet elvégzésével.

 Az új processzorokat egy sor rendszergyártó támogatja, köztük olyanok, mint a Dell, a Fujitsu-Siemens, a HP, az IBM, az SGI, a SuperMicro, a Rackable Systems, a Verari és további 40 vállalat.

 Az Intel a korábbiakon túl olyan továbbfejlesztett technológiai képességeket épített az Intel X5365 és L5335 processzorokba, amelyek „áramvonalasítják” a virtualizációt és tovább javítják az energia-hatékonyságot. Az Intel virtualizációs technológiája mellett, amely javítja a virtualizációs megoldások hatékonyságát, és lehetővé teszik a 64-bites operációs rendszerek támogatását, a processzorok olyan új kiegészítésekkel rendelkeznek, amelyek biztosítják a virtualizáció megszakítás nélküli futtatását 32-bites Microsoft Windows operációs rendszeren.

 Az Intel biztosítani kívánja a rendszerintegrátorok számára az energia-hatékonysági követelményeknek való megfelelést és, hogy a végfelhasználók továbbra is kezelhessék teljes energia felhasználásukat – így az új processzorok új, rendszer-átlátható energia technológiával rendelkeznek, amely akár 50%-kal is csökkentheti az üresjárati energia-felhasználást.

 Amellett, hogy az Intel elérhetővé tette ezt a technológiát az új négymagos processzorokban, a vállalat szándékai szerint egész szerver processzor termékcsaládjában szeretné kihasználni ezt az alacsony energia-felhasználást.

 Az Intel Quad-Core Intel Xeon X5365 processzor (3,0GHz, 1333MHz FSB, 120W) ára 1000 darabos mennyiségben 1172 dollár, az Intel Quad Core Intel Xeon L5335 processzoré (2,0GHz, 1333MHz FSB, 50W) 380 dollár.

Kulcsszavak: Intel processzor szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50