30 gigabájtos dupla rétegű, egy oldalas HD DVD lemez

forrás Prim Online, 2007. augusztus 14. 14:46

A Verbatim és japán anyavállalata, a Mitsubishi Kagaku Media (MKM) elkészítette a világ első egy oldalas, kétrétegű HD DVD lemezét. Az iker-réteg technológiával készülő média kapacitása 30 gigabájt, amely jelenleg egyszeres sebességgel írható. A új tároló eszköz Európában elsőként az augusztusban rendezett berlini IFA elektronikai vásáron lesz elérhető.

A Verbatim az első cég, amely olyan 30 gigabájtos, dupla-rétegű HD DVD-t bocsát piacra, amely kompatibilis a jelenleg forgalomban lévő HD DVD írókkal és olvasókkal is. A piacra kerülő új médium akár 4 óra HD (High Definition) minőségű film tárolására is képes. „A HD TV adások népszerűségének növekedésével a nagyfelbontású adások rögzítésére szolgáló tárolók iránt is rohamosan nő a kereslet” – mondta el Torsten Leye, a Verbatim optikai részlegének marketingmenedzsere. A 30 gigabájtos HD DVD javasolt kiskereskedelmi ára 4429Ft.

Csúcsminőségű tárolás HD tartalmak rögzítésére

Az új 30 gigabájtos HD DVD AZO technológiával készül, amely magas fokú lézerérzékenységet és az adatok hibamentes leolvasását garantálja. A Verbatim az új adathordozó gyártásánál a DVD-R DL 2P gyártási eljárást alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a két réteg egyazon oldalon kap helyet, közvetlenül egymás mellett. A kivételes pontosságot igénylő eljárás során tulajdonképpen két tökéletesen sima HD DVD felület kerül egymásra, amely ugyanakkor egyedülállóan magas írási minőséget tesz lehetővé. 

„A dupla-rétegű HD DVD-R fejlesztése során a megoldás folyamatosan tökéletesített technológiája, illetve a gyártási eljárásban szerzett tapasztalataink segítettek hozzá, hogy a világon elsőként dobhassunk piacra ekkora kapacitású, egyoldalas DVD lemezt” – mondta el Leye. „Az új média nemcsak óriási kapacitást nyújt, hanem kompatibilis a legtöbb forgalomban lévő íróval, illetve különösen alkalmas az adatok hosszú távú tárolására.”

Kulcsszavak: Verbatim DVD HD DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50