Etikus hackerképző tanfolyam a NetAcademiánál

forrás Prim Online, 2007. augusztus 30. 14:03

Magyarországon egyedülálló, de világviszonylatban is ritkaság számba megy az a biztonsági szakemberek számára induló tanfolyam, mellyel a NetAcademia Oktatóközpont nemrégiben bővítette képzési palettáját. Az Ethical hacking nevű kurzus keretében a számítógépes bűnözők eszköztárát és gondolkodásmódját ismerhetik meg a résztvevők, akik így sokkal hatékonyabban védhetik meg saját rendszereiket.

Ha egy informatikai szervezet nem sajátítja el a számítógépes biztonság megteremtéséhez és fenntartásához szükséges legújabb ismereteket, bizony hamar a fehérgalléros bűnőzök áldozatává válhat. De vajon honnan szerezhető meg ez a naprakész tudás, és milyen módszerekkel tesztelhető még hatékonyabban a vállalati hálózat biztonsága?

Külföldön már bevett gyakorlat, de Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát „etikus hackerek” tesztelik. Az Egyesült Államok Légiereje által már a 70-es években bevetett megoldásban az adott szervezet alkalmazottja vagy külsős megbízottja – a számítógépes bűnözök eszköztárának minél szélesebb spektrumát bevetve – teszi próbára a vállalat informatikai rendszereinek ellenálló képességét. A próbabetörés eredményeként az etikus hacker jelentést készít, mely tartalmazza az adott szervezet informatikai hálózatában feltárt biztonsági kockázatokat és azok elhárításának módját.

Magyarországon először


A NetAcademia Oktatóközpont szervezésében most induló Ethical Hacking képzés célja, hogy a vállalatok informatikáért felelős biztonsági szakembereit megismertesse a számítógépes bűnözők gondolkodásmódjával, az általuk bevetett eszközkészlettel, az adat- és jelszólopás menetével, valamint ezek kapcsán a lehetséges védekezési lépésekkel.

„A most induló tanfolyamunkat azoknak ajánljuk, akik már kellő jártasságot szereztek az informatikai rendszerek üzemeltetésében, ugyanakkor fel akarnak készülni minden eshetőségre” - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. „Az első kurzus – maximális résztvevői számmal – alig 2 hete fejeződött be. A hallgatók vállalatok által delegált informatikai szakemberek, rendszergazdák voltak, akik a személyes beszélgetések alapján és az értékelőlapok tanulsága szerint is egyértelműen hasznosítani tudják az itt tanultakat munkájuk során”– tette hozzá Fóti Marcell.

Az ötnapos tanfolyam keretében a hallgatók megismerhetik, hogy milyen módszerekkel tudnak védekezni napjaink jellemző hacker támadásai - többek közt a port szkennelés, a trójai programok és a felhasználói azonosítók (jelszó) lopása - ellen. Külön blokk szól a social engineering típusú, vagyis kifejezetten az emberi hiszékenységre épülő, azt kihasználó támadásokról és a védekezés módjairól. A kurzus záróakkordjaként a saját informatikai rendszer ellen irányuló teszttámadás - az ún. penetration testing - felépítésének és végrehajtásának lépéseit ismerhetik meg a hallgatók. Ezen kívül a képzéshez az EC-Council (az E-kereskedelmi Konzulensek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközileg elfogadott minősítése is kapcsolódik, melyet a NetAcademia VUE Vizsgaközpontjában szerezhetnek meg az informatikai biztonsági szakemberek.

Részletes tanfolyami tematika

Kulcsszavak: NetAcademia hacker oktatás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50