Hogyan válasszunk olcsó noteszgépet?

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 1. 19:41

Kezdődik az iskolai szezon. Érdemes áttekinteni, hogy milyen noteszgépeket lehet venni a legolcsóbb kategóriában, hiszen mind több oktatási intézményben, mind több szakon szükséges a tanuláshoz egy ilyen masina. Mint látni fogjuk, a legtöbb helyre ezeknél erősebb gép felesleges luxus.

A legolcsóbb noteszgépek szegmense a közelmúltban komoly fejlődésen ment át. Pár évvel ezelőtt nem is létezett ez a kategória; aki nem nélkülözhette az olcsó, hordozható számítástechnikát, az ütött-kopott, használt, becsempészett gépekkel oldotta meg a dolgot. Aztán megjelentek a 100 ezer forint körüli masinák, de sok köszönet nem volt bennük. Borzalmas anyagokból, noname gyártók által összeeszkábált gépek voltak - asztali komponensekből, névleges akku kapacitással -, jó, ha nem estek szét azután, hogy otthon kivettük a dobozból. Egy-két éve már márkás termékeket is lehetett venni, de többnyire 1-2 éves megmaradt alkatrészekből építették ezeket a noteszeket.

Nézzük, manapság miről is kell lemondani annak, aki nem akar, vagy nem tud többet szánni a gépre. Ezért a pénzért nem kap saját memóriával ellátott videóvezérlőt. Ez a legtöbb felhasználásra amúgy is teljesen felesleges. Kisebb teljesítményű CPU. Olyan, ami még így is túlságosan erős a legtöbb feladatra. Ráadásul csodák nincsenek, ezek a CPU-k kevesebbet is fogyasztanak, így ezt akár előnynek is felfoghatjuk. Emiatt persze a programozók, videósok kiesnek a mezőnyből, de a legtöbb főiskolai szaknál ez nem probléma. Manapság már előfordulnak 1 GB memóriával felszerelt gépek is az olcsók között, de a többség még 512 MB-tal rendelkezik. Ez adott esetben kicsit kevés lehet, de csekély összegű ráfordítással bővíthető, ha úgy alakul. Végül pedig nincs rajtuk operációs rendszer, vagy csak valamilyen DOS, esetleg egy Linux.

Ezektől eltekintve, ezek márkás gépek: az Asus, az Acer, Dell és Fujitsu-Siemens gyártmányait találhatjuk ebben az árkategóriában. Olcsóságuk ellenére a legmodernebb technológiával, a legújabb CPU-val, alaplapi vezérlővel stb. Nem nyugaton levetett, újracsomagolt, hanem csúcstechnológia, gyári garanciával. Tehát ha tanuláshoz kell egy notebook, érdemes megfontolni például az Asus X51R sorozatát, az Acer Extensa és Aspire modeljeit, vagy a Dell 6100 és 1501-es gépeket, de akár a Fujitsu-Siemens Amilo Li1705-ösét is.

Kulcsszavak: notebook

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36