IDF 2007 ősz, 1. nap: 32 nm-es mikroprocesszor, Nehalem architektúra, Penryn processzorok

Széll Zoltán, 2007. szeptember 19. 17:14

Tegnap megkezdődött az Intel várva várt, immár hagyományos őszi rendezvénye, az IDF 2007 ősz, amelyet a szoftver- és hardverfejlesztők részére tartanak. Ezúttal is közel 5000 szoftverfejlesztő és mérnök gyűlt össze, hogy meghallgassák az Intel vezetőinek, valamint fejlesztőinek és tervezőnek előadásait az Intel legújabb fejlesztési és kutatási eredményeiről.

Az első nap két plenáris előadója Paul Ottelini, az Intel elnök-vezérigazgatója és Pat Gelsinger, az Intel alelnöke volt.

Paul Ottelini olyan új termékeket, processzorterveket és gyártási technológiát mutatott be, amelyek a vállalatot tovább segítik az iparági vezető szerep megtartásában.

Ottelini az összegyűlt szakembereknek bemutatta az első működő, 32 nm-es technológiával gyártott processzort, mely olyan apró tranzisztorokból áll, hogy a mondat végén szereplő ponton több mint 4 milliót lehetne belőlük elhelyezni. A 32 nm-es gyártási technológia bevezetése a terveknek megfelelően halad, így szállításuk 2009-ben veszi kezdetét.

Az elnök-vezérigazgató felvázolta az előnyöket, melyhez a felhasználók jutnak az Intel most bevezetésre kerülő, magas-k együtthatós fémkapus tranzisztortechnológiára épülő 45 nm-es Penryn processzorcsaláddal. Az iparág első 45 nm-es processzorai novembertől lesznek elérhetőek. A vállalat most első alkalommal mutatta be a jövő év második felében érkező ’Nehalem’ kódnevű következő generációs processzor architektúrát is.

„Tik-tak stratégiánk, mely a következő generációs szilíciumtechnológia és az új mikroprocesszor-architektúra fejlesztését váltogatja, évről évre gyorsítja az innováció léptékét az iparágban” – mondta Ottelini. „Ez a stratégia a legfejlettebb technológiák gyorsabb megjelenésének hajtómotorja. Vevőink és a felhasználók világszerte számíthatnak az Intel innovációt elősegítő képességeire és gyártási adottságaira, melyek olyan egyedülálló teljesítményt biztosítanak, hogy azok gyorsan követendő példává válnak.”

A Penryn novemberi bevezetésével a világ első 45 nm-es processzorának tömeggyártása veszi kezdetét. A Penryn éppúgy, mint a 45 nm-es (a következő évtől kapható) ’Silverthorne’ processzorcsalád, kisméretű lesz, alacsony energiafelvétellel és így képes lesz kielégíteni a számítástechnikai igényeket egészen a kis kézi eszközöktől a nagykapacitású szerverekig. Az Intel tervei szerint közel 15 új 45 nm-es processzort mutat be az év végéig és további 20 ilyen processzorral bővíti termékválasztékát 2008 első felében, így teljesítmény és energiahatékonyság terén az Intel erősíti pozícióját. A vállalat eddig több mint 750 Penrynre épülő számítógép tervet nyert az iparágban.

„Elvárásaink szerint a Penryn processzorok 20%-os teljesítménynövekedést nyújtanak, hatékonyabb energiafelhasználás mellett” – folytatta Ottelini. „Az Intel áttörést jelentő, 45 nm-es csíkszélességre épülő technológiái lehetővé teszik költséghatékony, nagyon alacsony fogyasztású processzorok tervezését innovatív kisméretű eszközökben való használatra és nagy teljesítményű, többmagos, sokoldalú processzorok bevezetését a legnagyobb számítási kapacitást igénylő rendszerekhez.”

Ottelini beszédében kiemelte, hogy 2008-tól kezdődően az Intel 45 nm-es processzorainál és 65 nm-es lapkakészleteinél halogénmentes tokozást alkalmaznak. Ennek az újításnak köszönhetően a processzorok nemcsak hatékonyabban használják fel az energiát, de sokkal környezetkímélőbbek is lesznek.

A 2008-as tervekhez kapcsolódóan, Ottelini most először mutatta be hallgatóinak a Nehalem processzort és megerősítette, hogy a stratégiának megfelelően az év második felében lesz elérhető. A Nehalem architektúra a kiváló teljesítménynek és teljesítmény/fogyasztás mutatónak köszönhetően tovább erősíti az Intel iparági pozícióját és az első olyan Intel processzor lesz, amely a ’QuickPath Interconnect’ rendszerszintű architektúrát használja. A QuickPath integrált vezérlő technológiát és jobb kommunikációs képességeket biztosít a rendszer elemei között, így javítva a rendszer egészének teljesítményét.

„A Nehalem egy teljesen új architektúra, amely tovább viszi az Intel Core mikroarchitektúra minden előnyét, köztük az egyedülálló teljesítményt, a hatékony energiafelhasználást, továbbá olyan új szerverképességeket hoz a piacra, pont egy évvel azután, hogy az Intel bevezeti az iparágat a 45 nm-es gyártástechnológiába” – hangsúlyozta Ottelini.

Az előadáson sor került az első 32 nm-es processzor bemutatására, amely 300 mm-es szilíciumlemez használatával készül. Ez az új lapka kritikus mérföldkő a vállalat 32 nm-es processzorainak későbbi tömegtermelése vezető úton. A 32 nm-es processzorok 2009-es tervezett bevezetésével az Intel fenn kívánja tartani vezető szerepét a legfejlettebb gyártástechnológiák területén.

Az Intel 32 nm-es tesztprocesszorai egyesítik a logikai és memóriaegységeket (SRAM = Static Random Acces Memory), így a lapkák 1,9 milliárd tranzisztort foglalnak magukba. A 32 nm-es gyártási technológia az Intel második generációs magas-k együtthatós és fémkapus tranzisztortechnológiáját használja.

A hozzáadott teljesítményt, amelyet az Intel lapkatervezési és gyártási technológiája tesz lehetővé, a számítástechnikában betöltött funkciója mellett élethűbb szórakoztatást és valószerűbb grafikus képességeket is nyújt. A jövőben a vállalat még jobban kiaknázza a processzorban rejlő erőt, így nagyobb hangsúlyt kap a megjelenítés és a grafika.

„A folyamatosa növekvő igény az egyre nagyobb teljesítményre csak egyet jelenthet, hogy minél gyorsabban át kell állnunk az új gyártástechnológiára” – mondta Ottelini.

Ottelini egy 25 wattos kétmagos Penryn processzort is bejelentett, amely a Montevina platform részeként lesz elérhető. Az új platform az Intel mobil WiMAX áramkörét is magába foglalja. Több gyártó már most jelezte, hogy a Montevinára épülő noteszgépekkel jelentkezik, amint a platform elérhető lesz. Az Intel tervei szerint 2012-re egy milliárd ember élvezi a WiMAX minden előnyét.

Paul Ottelini után Patrick Gelsinger, az Intel alelnöke és az Intel digitális vállalati csoport vezérigazgatója tartotta meg előadását, aki többek között a vállalat „tik-tak” tervezési ütemtervről, rövidesen érkező 45 nm-es termékeinek részleteiről és az Intel vPro asztali PC-kről beszélt.

Gelsinger bemutatta ez első Intel 45 nm-es, magas-k fémkapus tranzisztorokat használó következő generációs mikroarchitektúrán (Nehalem) alapuló kétprocesszoros szervert, amely szilícium helyett hafniumot használ a 729 millió tranzisztor részeként a processzorlapka belsejében. Nehalem a kódneve az Intel 2008-ban érkező új processzor mikroarchitetektúrájának, amely háromszor nagyobb memória-sávszélességgel rendelkezik, mint a jelenlegi mikroprocesszorok és magába foglalja az Intel QuickPath architektúrát is. A ’QuickPath Interconnect’ támogatja a nagy sebességű adatutakat a Nehalem processzor magok között.

Gelsinger még elmondta, hogy kész a bevezetésre az USB következő változata, az USB 3.0. Ez az architektúra tízszer nagyobb sávszélességet biztosít, mint az USB 2.0. Az USB 3.0 az első olyan I/O határfelület, amely támogatja mind az optikai, mind a réz összeköttetést, a méretezhető protokollokat és az energia-hatásfok optimalizációját, és a PC, a közhasználatú elektronika, valamint a mobil szegmensben használható.

Az Intel 2008-ban vezeti be a ’Tolopai’ kódnevű mikroprocesszort, amely magába foglalja az Intel ’QuickAssist technológiát. Ez a technológia lehetővé teszi a gyorsítók beépítését a processzorokba. A Tolopai az első Intel eszköz, amely a titkosításhoz tartalmazza az Intel QuickAssist integrált gyorsítót. A 2008-ban érkező Tolopai – rendszer egyetlen lapkán – jelentős növekményeket tartalmaz az energiahatékony felhasználásához. Ez a processzor 20%-kal kevesebb energiát igényel és 45%-kal kevesebb helyet foglal, mint a mai több komponensű biztonsági megoldások a beágyazott és kommunikációs piac szegmensben.

Gelsinger bemutatta az Intel Xeon alapú munkaállomásokat, amelyek 1600 MHz-es frontoldali buszt használnak, és hatalmas teljesítményt szállítanak a tudományos problémák megoldásához.

Kulcsszavak: processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55