Toshiba Gigabeat médialejátszó üzemanyagcellával

Milkovits Gábor, 2007. október 3. 07:38

A Toshiba a tokiói Ceatec kiállításon idén is bemutatott egy üzemanyagcellás készüléket, méghozzá egy új Gigabeat médialejátszót, amely a cég állítása szerint jóval ígéretesebb az eddigi prototípusoknál.

A technológiai cégek, és különösen a Toshiba, már évek óta kísérleteznek a methanol-alapú üzemanyagcellák hordozható készülékeknél (laptopoknál, zenelejátszóknál, stb.) történő alkalmazásával, ám mostanáig nem sikerült piacképes megoldást találniuk, annak ellenére, hogy a különböző prototípusok sorra egymás után jelennek meg a technológiai kiállításokon. A Toshiba állítása szerint az új Gigabeat médialejátszóban megjelenő verzió végre valóban utat találhat majd a vásárlókhoz. Ezt arra lapozzák, hogy 10 ml methanollal legalább annyi ideig, jelen esetben 10 órán át képes működtetni a készüléket, mint egy vele megegyező méretű hagyományos lítium-ion akku. Emellett sikerült az üzemanyag töltés közbeni kicsöpögésének esélyét is minimálisra csökkenteniük egy elmés szerkezet segítségével.

A Toshiba gőzerővel dolgozik azon, hogy egy-két éven belül végre számos üzemanyagcellás hordozható készüléket tudjon piacra dobni. Maga az új Gigabeat médialejátszó egyébként egy igen látványos 3,2”-es, WQVGA felbontású OLED képernyővel van felszerelve, a különböző internetes oldalakon megjelent képektől eltekintve azonban egyelőre nem ismertek a készülék műszaki adatai.

Kulcsszavak: Toshiba médialejátszó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55