Brown: a vállalati tervező a kkv-ban is kulcsfigura

Kovács Attila, 2007. október 22. 20:11

Október 22-én egész napos plenáris üléssel kezdődött a The Open Group (TOG) ötnaposra méretezett budapesti konferenciája. Allen Brown, a TOG elnök-vezérigazgatójának bevezetője és moderátori tevékenysége mellett kilenc hosszabb előadás hangzott el a nap folyamán, többek között olyan témákban, mint a biztonságos számítástechnika infrastruktúrájának új megközelítései (Boeing-tapasztalatok); architekturális képességek fejlesztése biztonságos vállalati IT rendszerek tervezéséhez (IBM); a biztonság határai (Trinity College, Dublin); az IPv6 architektúrák új hálózati paradigmái; a reaktív információ-biztonságtól az integrált információ-minőségig; a biztonsági tervező szakember állandóan fejlődő szerepe (Symantec); a TOGAF (The Open Group Architecture Framework) jövője. Az eseményen Allen Brown rövid interjút adott a Prím Online részére.

Prim Online: A konferenciát először rendezik meg a régiónkban, első alkalom, hogy Budapest látja vendégül a világ öt földrészéről érkezett szakembereket. Mi ennek az üzenete?

Allen Brown.: szeretnénk megismerni és megérteni a konkrét magyarországi üzleti igényeket, kritikus számunkra, hogy az itteni fejlődés standardjaival tisztában legyünk. Másrészt megérezhetjük a magyar kultúrát.

Mit tart a plenáris ülés kulcsüzenetének?

A. B.: Nos, a mai szekciónak talán az lehet a fő üzenete, hogy ha új vállalati IT architektúrát tervezünk, a biztonsági igények kielégítését a folyamat kezdetétől figyelembe kell venni. Nem lehet csak azután foglalkozni a biztonság kérdéseivel, miután megterveztük az architektúrát. Ez az architektúra integrált, központi része kell, hogy legyen.

Magyarországon döntő mértékben jellemző kis- és középvállalkozások (kkv-k) hogyan értelmezzék a felelős biztonsági IT tervező szakember (IT Architect) szerepét, jelentőségét?


A. B.: Nagyon fontos kérdés. Valóban, az IT Architect szerepével kapcsolatban jellemzően nagyon sok gondolat a nagyvállalati vonatkozásokról szól. Pedig a kkv-k számára majdnem ugyanolyan fontos kulcsfigura, hiszen ezek abban a tekintetben valóban biztosra akarnak menni, hogy az IT architektúrába befektetett pénzük megtérül. Költségvetésük jelentősen kisebb, mint nagyvállalat társaiké, jobban meg kell nézniük, hogy valóban csak értékes dolgokra költenek. Ezért az IT Architect léte számukra is rendkívül fontos. Nagy örömmel hallanánk arról, hogy magyar vállalatok beszerzései hivatalosan hitelesített tanúsítvány mellett történnek. Vagy hogy szolgáltatóiktól egyre jobb minőségben kapnak szolgáltatásokat.

Hogyan lehet értelmezni az IT Architect mint új kulcsdöntéshozó, szerepét, funkcióját nálunk? Ki lehet IT Architect?

A. B: Meg kell érteni a vállalattervezés és a szervezet átláthatósága képességének a fontosságát. Az IT Architect a korábbiaktól eltérő, új tudást igényel. A legfontosabb tulajdonsága, hogy képes eredményesen kommunikálni a vállalat IT technikai, üzleti és felsővezető szintjei között. Jelenleg legtöbbjük IT háttérrel rendelkezik, de azt gondoljuk, a jövőben leginkább az üzleti világ és a szervezeti menedzsment tapasztalataival felvértezett szakemberekből lesznek ezek a tervezők.

Hogyan szerezhetik be a hazai vállalati szakemberek a TOG tanúsítványokat (ITAC, TOGAF)?


A. B: Minden erre vonatkozó információ megtalálható honlapunkon (www.opengroup.org). A TOGAF tanúsítvány megszerzéséhez vagy a honlapon is felsorolt különböző oktató cégekhez érdemes fordulni, vagy azonnal tesztvizsgát lehet letenni, a szintén a honlapon található anyagok elsajátítását követően.

Mi lesz 2008 januárjában San Franciscóban megrendezendő következő TOG konferencia kiemelt témája?


A. B.:
Miközben a biztonsági téma folytatódik, igazán a fókuszban az általunk tíz éve fejlesztés alatt álló TOGAF, azaz a nagyvállalati információs architektúra-keret (tervezés, határidőzés, megvalósítás, vezetés, irányítás) lesz. A januári eseményen a szoftver-fejlesztőknek szóló új certifikációs lehetőséget is bejelentünk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50