Folyamatosan növekszik a hazai PKI alkalmazások piaca

forrás Prim Online, 2007. november 13. 13:55

A Noreg Kft. szerint a PKI alkalmazások piaca folyamatosan növekszik, az elektronikus úton történő ügyintézés egyre szélesebb körben való elterjedésével a PKI rendszertervezésre és tanácsadásra is egyre több ágazatban - banki, kormányzati, telekommunikációs és ipari szektorban - van igény.

A Noreg Kft. az információbiztonsági technológiák és szolgáltatások hazai szakértője szerint a PKI (Public Key Infrastructure – Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra) alkalmazások hazai piaca folyamatosan növekszik. A Noreg Kft. tapasztalatai szerint a PKI rendszert építő vállalatok száma az utóbbi néhány évben évente mintegy 20-25 százalékkal növekedett. A húzó ágazat a törvényi szabályozásoknak és előírásoknak való megfelelés követelménye miatt a bank és pénzügyi szektor, de egyre nagyobb az igény a telekommunikációs területen, illetve a nagyvállalati szektorban. A vállalat hangsúlyozta, hogy a jövő évben a kormányzati szektorban várnak jelentős előrelépést e területen. A folyamatos növekedés oka, hogy az elektronikus ügyintézés elterjedésével párhuzamosan, annak infrastrukturális hátterét biztosító PKI rendszertervezésre, alkalmazásfejlesztésre és tanácsadásra is van igény. A további terjedés kulcsa az egységes szabályozás és formátum, amelyet a MELASZ-READY, a szakma alapvető, elismert igazolása biztosít. A Noreg Kft. saját fejlesztésű eSign Toolkit fejlesztőkészlete a közelmúltban szerezte meg a tanúsítványt, amely igazolja, hogy a Noreg által bevezetett elektronikus aláírási alkalmazás a MELASZ által egységesített hazai elektronikus szabványrendszer számára is elfogadott megoldás.

„A technológia terjedésével egyre szélesebb körben jelennek meg azok a megoldások, amelyek a nyilvános kulcsú technológiára épülnek, annak egyre több szolgáltatását integrálják. Ilyen megoldások lehetnek a különböző elektronikus ügyintézői rendszerek, elektronikus számlázás, elektronikus archiválás, elektronikus szavazás. Ezek a rendszerek már integráltan használják az olyan alapszolgáltatásokat, mint az elektronikus aláírás, a titkosítás, a hitelesítés és az időpecsét” – mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója. „Ma még egy vállalat életében a PKI rendszer bevezetése sokszor az innováció iránti igény függvénye. A PKI stabil, kiforrott technológia, melynek használatával a vállalat üzletbiztonsági szintje növelhető, és az alkalmazáskezelés is jelentősen leegyszerűsíthető. Ez egyúttal költségmegtakarítást eredményez, hiszen a párhuzamos biztonsági rendszerek jelszó vagy kártya adminisztrációja helyett egy PKI alapú chip kártya adminisztrációt kell csak üzemben tartani” – tette hozzá Dr. Kőrös Zsolt.

A Noreg Kft. több mint 6 éve foglalkozik teljes körű PKI infrastruktúrák tervezésével és kialakításával, így széleskörű tapasztalattal rendelkezik a hitelesítés szolgáltatás területén. A vállalat megfelelő infrastrukturális hátteret biztosít a törvényi előírások betartásához, és az ügyfelek már meglévő rendszerébe integrálja az egyedi fejlesztésű alkalmazásokat.

Napjaink digitalizált világában kulcskérdéssé vált az adatbiztonság és a hitelesség. A számítógépes hálózatok fejlődése, az elektronikus kereskedelem és ügyintézés elterjedése olyan adatbiztos környezetet igényelnek, amely amellett, hogy könnyen kezelhető, megfelel a törvény által előírt szabályozásoknak is. Az egyszerű kezelhetőség az elmúlt néhány év technológiai fejlesztései révén valósult meg, az elektronikus aláírásról szóló jogszabály pedig biztosítja azt a törvényességi keretet, amely alapján a digitális aláírás hivatalossá teszi az elektronikus dokumentumokat.

Kulcsszavak: trend PKI Noreg

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50