D60 - a Nikon új belépő szintű tükörreflexese

Széles Csongor, 2008. január 29. 20:59

A Nikon bejelentette a D40x utódját, az amatőröknek szánt legújabb DSLR modelljét, a D60-at. Az elődhöz képest egy-két újdonsággal rendelkezik csupán, például megkapta a Nikon által nemrég kifejlesztett portalanító rendszert, amely ultrahanggal rázza le és speciális légcsatornákon vezeti el a szenzortól a porszemcséket. A belépő szintű DSLR kategóriában kiváló vételnek számító 10,2 megapixeles D60 márciustól lesz kapható a boltokban.

A D60 burkolata alatt az új fejlesztésű Expeed képfeldolgozó processzor dolgozik, amely finomabb színátmeneteket képez és még valósághűbben adja vissza a színeket. A fénymérésért felelős 3D Color Matrix Metering II a gyártó ígérete szerint kiegyensúlyozott expozíciót, természetes színeket és kontrasztot biztosít. Ezt egészíti ki a Nikon gyors és precíz autófókusza, bár megjegyezzük, hogy elődjéhez hasonlóan a D60 autófókuszán sem képes kezelni a régebbi, fókuszmotor nélküli Nikkor objektíveket.

A D60 megörökölte a D300 Active D-Lighting funkcióját is, amellyel felvétel közben finomhangolhatjuk a felvételt. A funkció a felvételek sötét, illetve világos részleteit hangolja össze a fénykép középtónusaival, így példádul nem kell attól félnünk, hogy a tájfotóinkon az ég jól kiexponált, a föld pedig koromsötét marad. A funkciónak köszönhetően részletgazdagabb, finomabb színátmenetet mutató felvételek kerülhetnek ki a felhasználó keze alól.

Ezen túl a D60 menüjében található retusáló funkciónak köszönhetően számítógép használata nélkül is elvégezhetjük az alapvető képoptimalizálási műveleteket, különböző szoftveres szűrőket alkalmazhatunk, (vörös/zöld/kék), a Cross Screen funkció például a fényforrásokat csillag formára szórja meg. A fedélzeten megtaláljuk még a NEF Processing funkciót, amellyel a nyersfájlokat dolgozhatjuk fel: segítségével fehéregyensúlyt, képminőséget, felbontást stb. állíthatunk be. Az új Stop-motion funkció pedig mozgóképpé képes összefűzni a sorozatfelvételeket.

A D60 váza nem csak kompakt, hanem ergonomikus tervezésű is, szinte magától kézhez áll, és kényelmes fogást biztosít. A vázat, ahogy sok minden mást is, az elődtől örökölte: a 0,8-szoros nagyítású kereső segítségével kiválóan komponálhatunk, a 2,5 inch átmérőjű LCD képernyőn pedig könnyedén leellenőrizhetjük a felvételeink sikerességét.

A D60 árát egyelőre nem közölte a gyártó, márciusban a boltokban lesz.

Kulcsszavak: kamera Nikon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50