Szilíciumalapú technológiát felváltó nanocsövek

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 30. 10:12

A homokszemnél is kisebb nanorádiót készítettek amerikai tudósok, amely nem csak a méretével de a tudásával is felülmúlhatja a jelenlegi szilíciumalapú technológiákat.

A mikroszkopikus rádió karbon nanocsövekből (szénatomok parányi füzéreiből) készült. A tudósok szerint a parányi rádió csak a technológia gyakorlati lehetőségeinek szemléltetésére szolgál. "Célunk nem a parányi méretű rádióvevők kifejlesztése, hanem az olyan nanocsövek létrehozása, amelyek nagyobb teljesítményű félvezetőként használhatók" - mondta John Rogers az Illinois-i Egyetem anyagtudományi és műszaki professzora. Rogers szerint a készülékkel a karbon nanocsövek előállításának új technológiáját mutatják be, hogy miként lehet ezeket a parányi szénszálakat tökéletesen rendezett sorokba állítani.

"Nem csak azért érdekelnek minket a nanocsövek, mert kicsik, hanem mert a kis mérethez olyan elektromos tulajdonságok is társulnak, amelyek rendkívül kecsegtetőek" - tette hozzá a professzor.

A nanocső átmérője a hajszál tízezrede, vagyis tíz nanométer. A nanométer a méter egymilliárdod része, a hajszál átmérője 50 ezer és 100 ezer nanométer között van. A nanorádió a hagyományos vevőkhöz képest jobban teljesít, és a torzítása is kisebb a jelenleg használatos szilíciumalapú csipekénél.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50