Arcról olvassa le a személyiséget az új magyar találmány

forrás Prim Online, 2007. december 4. 13:43

Az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb magyar innovációja, a FaceReading, egy mesterséges intelligenciára épülő technológia, amelynek segítségével másodpercek alatt nagy pontossággal állapítható meg bárki személyisége és alapvető viselkedési jellemzői. A világújdonság segítséget jelent a humánerőforrás menedzsmentben, hatékonyan támogatva többek között a kiválasztást, a kompetencia elemzést, a vezetői tanácsadást, a csapatépítést és a trénerképzést.

Az arcelemzés olyan több évszázados tudomány, amelyet a mai napig a világ számos tudományos intézetében kutatnak, módszertanilag fejlesztenek. Az arcelemzésből származó megállapításokat és következtetéseket több szakterület is hasznosítja, a módszer napjainkban mind szélesebb körben terjed például a HR tanácsadás nemzetközi gyakorlatában. A FaceReading Kft. által létrehozott eljárás a hagyományos módszereket kiegészítve jelentősen növeli a kiválasztás beválásának  hatékonyságát.

 A technológia hátterében egy mesterséges intelligencia alkalmazás áll, központjában egy gépi látást lehetővé tévő berendezéssel. A rendszer a kamera által felvett képeket továbbítja a számítógép neurális hálójának, amely felismeri és értelmezi a „látottakat”, akárcsak az emberi agy. Mindez olyan hatékonyan történik, hogy a berendezés mozgóképet, szélsőséges fényviszonyokat vagy zavaró hátteret is tud kezelni, akár 25 képet is felismerve másodpercenként. Az arc szerkezetének feltérképezése biztosít adatokat ahhoz, hogy az öntanuló, önmagát folyamatosan fejlesztő rendszer különböző megállapításokat tegyen.

Az alacsony hardverigényű, tehát költség hatékony rendszer további alkalmazási területekkel is rendelkezik, ugyanis megfelelő tanítás után képes beazonosítani az arcon kívül más tárgyakat is. Például gépjárművek rendszáma mellett felismeri karosszériájukat. Így akár kiszűrhetők azok az illetéktelen autópálya-használók, akiket a mai rendszerek még nem találnak meg. De a technológia felhasználható az ellenőrzött be és kiléptetés meggyorsítására is. A módszer minden olyan területen alkalmazható, ahol a gépi látás nyújtotta előnyök kihasználhatóak: ezek a felismerés (recognition), az azonosítás (identification), és az ellenőrző azonosítás (verification).

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50