Új, 3D képet rögzítő szenzor!

Széles Csongor, 2008. február 24. 16:26

A Stanford-i Egyetem munkatársai egy szenzációs chip fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi a képek háromdimenziós rögzítését. A hagyományos képérzékelőkkel ellentétben a három megapixeles chip egymást fedő 16x16-os pixelrácsokat használ. Minden egyes "alrács" saját lencsével rendelkezik.

Mivel minden a rács kissé eltérő szögben rögzítik a képeket, a rögzített képek különbségeinek elemzésével 3D információt nyerhetünk ki, épp úgy, ahogy az emberi agy a két szemünk által különböző szögben rögzített képekből összegyűjti a kép mélységére vonatkozó információt.

Az Adobe is készített egy hasonló eszközt, bár a híres cég nem különleges szenzorral állt elő, hanem több lencsét csoportosított a légy szeméhez hasonlító rácsba. A Stanford-i chip ehhez képest sokkal kompaktabb és könnyebben használható. A 3D információt jelenleg metaadatokként rögzítik a képben, így olyan szoftvert írhatnak hozzá, amely például kiküszöbölhetné például a téma mögötti zavaros hátteret. De nem csak a mélység az egyetlen előnye az új szenzornak, hiszen az új, többrekeszes megközelítéssel a magas ISO értékek mellett jelentkező képzajt is csökkenthetjük. A zajt könnyebben sikerül kiszűrni, mivel a minden egyes alrács, ugyanazt a részletet rögzíti, ennek köszönhetően könnyebben megkülönböztethetjük a hasznos pixeleket a képzajtól. Ezen túl, a rácsokat úgy is beállíthatjuk, hogy csak egy színt rögzítsenek, ezzel csökkenteni lehetne a jelenlegi képérzékelőkre jellemző "színáthallást". A mai Bayer típusú szenzorok egy vörös, egy zöld és egy kék fényérzékeny réteget használ a pixele színeinek rögzítésére, ennek az a hátránya, hogy a vörös pixel által rögzített erős piros szín "átszivároghat" a szomszédos zöld és kék pixelekbe.

Természetesen a fenti előnyök mellett hátrányai is vannak az avangarde technikának. Mielőtt túlzottan lenyűgözne bennünket az új technológia, nem árt elgondolkozni a következőkön is:

  • Mivel több pixel is ugyanazt a témát rögzíti, redundancia lép fel, vagyis a képérzékelő végső felbontása sokkal kisebb lehet, mint annak számszerű, nyers felbontása,
  • A kép feldolgozása, vagyis az alképek egy képbe való egyesítési metódusának kiszámítása, és a mélységtérkép megalkotása tízszer akkora processzorteljesítményt igényel, mint a konvencionális egy chipes képfeldolgozás. A fényképezőgépek ma folyamatosan az akkumulátorral küzdenek, és nem szívesen áldoznánk fel értékes Watt-jainkat fényképezőgépünk lassítására.
  • 3D képeket ezzel a szenzorral csak akkor tudunk rögzíteni, a a témánk textúrát vagy más részletet tartalmaz. Ha egy teljesen sima fehér falat fotózunk, akkor lehetetlen megállapítani a fal és a fotós közötti mélységet.


Természetesen az új technológiák nem csak előnnyel, de hátránnyal is rendelkeznek. És ha a fejlesztés soha nem is kerül a fogyasztók elé, így is jelzésértékű: mutatója a digitális fényképezés radikális átalakítási törekvésének.

Kulcsszavak: kamera fotó

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50