Jön a 4G, a pikocellák és a mobiltévé

Budapesten rendezték meg a 43. UMTS Fórumot

forrás Prim Online, 2008. március 7. 17:55

A T-Mobile szervezésében március 5-étől 6-áig Budapesten tanácskoztak az UMTS Fórum, a 3G/UMTS és továbbfejlesztett változatainak világméretű elterjesztését célul kitűző nyílt nemzetközi szervezet tagjai.

Winkler János, a T-Mobile vezetője nyitotta meg a 43. UMTS Fórumot, melyet ezúttal Budapesten rendeztek meg.

Langsteiner Marianne, a T-Mobile marketingigazgatója beszédében elmondta, hogy Magyarországon folyamatosan csökkenő, mintegy 32%-os vezetékestelefon-penetráció még akkor is a töredéke a 110 százalékos mobilpenetrációnak, ha az egyébként a Pannon igen magas számú, inaktív előfizetéseit is levonjuk ebből a számból. Magyarországon a telefonhívások mintegy 70%-a mobilon zajlik, azaz a mobil egyre inkább kiváltja a vezetékest – mondta, hozzátéve: Ahogyan azt eddig tettük, ezután is minden erővel azon leszünk, hogy innovátorként folyamatosan kutassuk, fejlesszük és az előfizetőink rendelkezésére bocsássuk a legújabb technológiákat. Éppen ezért is csatlakoztunk az UMTS Fórumhoz és vagyunk ma is itt.

A mobiltévé óriási lehetőség

Az olaszok után a magyarok a legintenzívebb tévénézők: átlagosan naponta több mint 4,5 órát ülünk az a tévé előtt. Többek között emiatt is döntöttünk a mobiltévé bevezetése miatt, melynek köszönhetően várhatóan idén év végétől már nemcsak mobiltelefonálni, WAP-ozni, SMS-ezni lehet a mobiltelefonon, hanem szórakoztató jellegű, interaktív tartalmat is lehet rá sugározni.

Bosco Fernandez,
az UMTS Fórum mobiltévé témájának felelőse elmondta: jelenleg sokféle mobiltévé-szabvány van a világpiacon, mindegyik fejlődik, ám eléggé zavaros a helyzet A készülékgyártók nem, vagy csak nagyon óvatosan mernek beruházni az egyes chipsetekbe, ugyanis nem nagyon látják, tudják, hogy merre mozdul a mobiltévé. Még Európa-szinten sem egységes a szolgáltatás, nemhogy világszerte – mutatott rá Bosco Fernandez.

Az Egyesült Államokban 2009-ben már megtörténik a teljes átállás az analóg műsorszórásról digitálisra, itt már több cég dolgozik azon, hogy teljes filmeket mobiltelefon-képernyőre optimalizálva dobjon piacra a jövőben. A GSM Association egy angol tanácsadó cég bevonásával tavaly egy munkacsoportot indított arra, hogy megvizsgálják a mobiltelefonos, illetve ezen belül a mobiltelevíziós hirdetéseket, az ezekben rejlő lehetőségeket és veszélyeket. Idén nyárra, tehát szövetségünk következő közgyűlésére, már előttünk lesznek az első eredmények. – mondta Bosco.

Jön a 4G

- A mobilinternet térnyerését az egyre növekvő felhasználó tábor mellett mi sem mutatja jobban, mint hogy a Mobile World Congress 2008 egyik legfontosabb témája azonban a HSDPA, illetve a HSDPA plusz szolgáltatások utódjaként emlegetett LTE (Long Term Evolution) hálózatok voltak. Az LTE a jövő mobiltechnológiáinak alapja: ugyan még nem a 4G, de a továbbfejlesztett változata már a negyedik generációs mobilhálózatok alapjait jelenti. Az LTE egy közös szabvány lehet a CDMA, TS-SCDMA és WCMDA szolgáltatók körében és a piaca az ABI kutatásai szerint több mint 2 milliárd euróval fog bővülni az elkövetkezendő évben. 2015-re már 400 millióra prognosztizáljuk az LTE előfizetők számát - mondta előadásában Jean-Pierre Bienaimé, az UMTS Fórum elnöke

Elsőként 2009-2010-ben Japánban, a DoCoMo-nál várható az LTE hálózat kereskedelmi indulása, majd ezt követően várhatóan Észak-Amerikában, majd szorosan utána Nyugat-Európában honosodik meg az új hálózati szabvány. Barcelonában már bemutatták az első LTE-képes készülékek prototípusait is, melyek természetesen még nagyok, nehezek, de ahogy ez minden új hálózati megoldás bevezetésekor történik, a méret egyre csökkenni fog. A jelenlegi frekvenciasávok telítettek, így a közeljövőben új frekvenciák fognak megnyílni a mobilszolgáltatásokra – mondta a konferencián Jean-Paul Rissen, az UMTS Fórum készülékgyártói részlegének elnöke.

A pikocelláké a jövő

Dr. Kevin Findley, a PriceWaterhouseCoopers tanácsadója a konferencián elmondta, a következő évek egyik nagy üzleti lehetőségét a femto- illetve pikocellák forgalmazásában látja. Ezek az eszközök mikro bázisállomások, melyek általában a beltéri 3G/HSDPA lefedettséget segítik elő. A szakmán belül nagy vita van egyelőre a pikocelláknak a meglévő technológiákkal való ötvözése kapcsán.

Findley beszédében elmondta: a pikocellák fogyasztói piaca 2011-re közel százszorosára fog nőni a mostani állapothoz képest. Ezeknek a készülékeknek az ára 200 dollár felett mozog, a szolgáltatók a bizonytalan megtérülés miatt nem szívesen vezetnek be ilyen jellegű termékeket a kínálatukba. Amíg az ügyfelek nem látják a pikocellák által biztosított hozzáadott értékeket, addig nem lehet üzleti modellt felállítani a pikocellák forgalmazására – mondta Findley.

Pataki Dániel,
a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke a konferencián elmondta: ugyanazok a célok Magyarországon és Európában, a szélessávú penetrációt szeretnénk növelni. - Rossz hír azonban, hogy Magyarország sose fogunk tudni felzárkózni az Egyesült Államokhoz, vagy Koreához. – fogalmazott Pataki. - Európában a közeljövőben át fogjuk vizsgálni az egész szabályzási csomagot, melynek következtében most fog eldőlni, hogy hogyan fog kinézni a piac a következő 12 évben. Idén a végződtetési díjak harmonizációja mellett szeretnénk olyan piaci szabályozást végrehajtani, melynek következtében nem lesz szükség a kiskereskedelmi árak további szabályozására. Magyarországon a közeljövőben az UHF frekvenciasáv felszabadítása rejt még magában további lehetőségeket a telekommunikációs szektor számára.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50