Magyarország új példaképei

forrás Prim Online, 2008. március 8. 12:01

A Pannon Példakép Alapítvány immár tizenharmadik alkalommal adta át díjait. A mobilszolgáltató vállalat alapítványának 2008 első negyedévi díjátadóján a több száz jelölt közül a kuratórium által kiválasztott három legkiválóbbnak adták át a Pannon Példakép Díjakat, s a velük járó egy-egy millió forintot.

Magyarország új példaképei:

 

  • Kiss Lenke - kosárlabdaedző és iskolaszervező
  • Varga Ilona - rádiós újságíró, műfordító, szótárszerkesztő
  • Böjte Csaba - a szegény sorsú erdélyi gyermekek oltalmazója


A Pannon Példakép Alapítvány - melynek célja, hogy a nyilvánosság erejével és anyagilag is támogassa azokat a honfitársainkat, akik értékteremtő tevékenységükkel mindannyiunk számára követendő példákat mutatnak - immár negyedik évét elkezdve ad át negyedévente három díjat.

"Örömteli dolog számunkra, hogy a Pannon Példakép Alapítvány egyre több érdeklődést, megkeresést, ajánlást kap olyan emberekről, akik hétköznapi hősökként szinte láthatatlanul, de mégis érezhetően végzik áldozatos tevékenységüket. A Pannon a díjjal olyan ismeretlen emberekre kívánja felhívni a figyelmet, akiket csak egy kommunikációs nagyvállalat segítségével ismerhet meg a nagyközönség, pedig saját közösségükben igazi Példaképek. A Pannon, sok egyéb más társadalmi és környezeti tevékenysége mellett a Pannon Példakép díjakkal járul hozzá ahhoz, hogy a fontos ügyekkel törődők elismerést, bátorítást és támogatást kapjanak” - mondta a díjátadó után dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója.

A Példakép Alapítvány folyamatosan várja a jelöléseket. Az alapítvány postacíme: Pannon Példakép Alapítvány, 2040 Budaörs, Baross u. 165.; elektronikus levélcíme: peldakep@pannon.hu. Az alapítvány működéséről további információk az interneten a www.peldakep.hu oldalon találhatók.

Kiss Lenke - kosárlabdaedző és iskolaszervező


Kiss Lenke közel tíz éve alapította meg kosárlabda iskoláját, ahol eddig mintegy kétezer gyereket ismertetett meg a kosárlabda sport alapjaival. Kiss Lenke egész utánpótlásrendszert épített ki általános iskolákra: jelenleg 12 bázisiskolában (kilenc fővárosiban és három Budapest-környékiben) tíz edző felügyelete mellett mintegy háromszáz fő kosarazik náluk. Több egyesület is átvette a módszert, hogy az iskolában kell az utánpótlást megszervezni. A 328-szoros nemzeti és kétszeres Európa-válogatott egykori játékos sportkarrierjét befejezve szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen, majd az FTC női szakosztályának vezetőjeként menedzseri feladatokat látott el. Észrevette, hogy fiatal tehetségek mielőtt még felnőtt játékosok lehetnének, sorra fordulnak el a sportágtól a túlhajtás és a túlzott pszichikai terhelés miatt. Lenke módszere gyermekbarát és eredményesen szolgálja az esetleges későbbi élsportolói karriert.

Varga Ilona – rádiós újságíró, műfordító, szótárszerkesztő

Cigánytelepről indult, s ma a közszolgálati rádió megbecsült munkatársa. Rádiós munkája mellett aktív tagja a roma közéletnek, és fontos szerepet játszik a beás cigány nyelv emancipációjában. Érettségi után a pécsi főiskola magyar–népművelés szakát végezte, majd a Magyar Rádióban végzett munkája mellett az ELTE média és szociológia szakán diplomázott. Műsorai (például a Szálkák, Segíthetek?, Kórterem, Nincs egyedül)  karitatív szemléletűek, a kisebbségről, a kiszolgáltatott helyzetben lévőkről szóltak. Az első magyarországi cigány televíziós műsor: az MTV Pécsi Körzeti Stúdiója által készített Figyelj rám! (Bágăm Számá! – Asun Kathe!) alapító műsorkészítője, majd 1999-ben a Magyar Televízió Cigány Magazinjának felelős szerkesztője és éveken át az MTV Sorsfordítók című portrésorozatának szerkesztő-riportere volt.

A beás nyelv akkreditációját és a tízezer szóból álló magyar–beás, beás–magyar szótárat is neki köszönhetjük.

Európa első cigány nemzetiségi középiskolája, a pécsi Gandhi Gimnáziumot létrehozó Gandhi Alapítvány egyik alapítványtevője, több alapítvány kurátora, a Kisebbségi Jogvédő Iroda Felügyelő Bizottságának vezetője.

A Magyar Rádió kétszeres Nívó-díjasa, kétszeres Tolerancia-díjas, Pro Humanitas-díjas.

2003-ban Táncsics Mihály-díjjal, 2006-ban Kisebbségekért Díjjal tüntették ki.

2007-ben neki ítélték a Jó Ember Díjat. Büszkék vagyunk arra, hogy Varga Ilona 2008-ban Pannon Példakép díjazott lett.


Böjte Csaba - a szegény sorsú erdélyi gyermekek oltalmazója


Böjte Csaba a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója, amelyet azzal a céllal alapított, hogy megmentse, felkarolja a nyomorban tengődő, kilátástalan sorsú erdélyi gyermekeket. Neve mára fogalommá vált és egybefonódott az önzetlen segítséggel.

A ferences rendi szerzetes 1992-ben került Dévára, ahol látva az árvák és utcagyerekek sorsát, elhatározta megmentésüket, lelki és szellemi fejlesztésüket. Segítőivel először egy régóta üresen álló ferences kolostort alakítottak át szállássá.

A területi gyámhatóság hat év múlva fogadta el hivatalosan is a gyermekvédelmi bázist.

Mára már több száz gyermek kap szerető segítséget az otthonban.

Böjte Csaba testvér a kilátástalanság helyett otthont és útmutatást ad a hozzákerülteknek és fáradtságot nem ismerve kutatja fel a többi segítségre szoruló gyermeket.

Kulcsszavak: díj Pannon GSM

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14