Microsoft nyíltság: óvatosságra int a Gartner

forrás Prim Online, 2008. március 14. 09:16

Az Information Weekben legutóbb megjelent cikk szerint a Gartner IT kutató vállalat arra figyelmezteti a nyílt forráskódú szoftverfejlesztőket, hogy a Microsoft ígérete, mely szerint dokumentációs könyvtárát harmadik fél számára nyilvánossá teszi, jogi veszélyt hordoz magában azon fejlesztők számára, akik nem kellően körültekintőek az információhoz való hozzáférés során. Azoknak a nyílt forráskódú fejlesztőknek, akik a Microsoft dokumentációját akarják használni, még mindig szükségük van szabadalmi licencre a redmondiaktól abban az esetben, ha a fejlesztés kereskedelmi célú.

„Csak olyan esetekben használjuk a Microsoft dokumentációját, ha az alkalmazható szabadalmak nyomon követése során szigorú szabályoknak megfelelően járunk el” - olvasható a Gartner új kutatási jelentésében.

A Microsoft nemrég jelentős változtatásokat jelentett be azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogja gyártani és licencelni a szoftverét. Ez a lépés azon erőfeszítésének része, hogy az Európai Bizottságot és más trösztellenes szabályozó szerveket „megbékítse”. A Microsoft többek között megígérte, hogy több mint 30000 oldalnyi Windows és kliens szerver protokoll dokumentációt jelentet meg, ami eddig csak kereskedelmi titoklicencen keresztül volt elérhető. A vállalat ígéretet tett arra is, hogy nem perli be azokat a nyílt forráskódú fejlesztőket, akik Microsoft technológiát használnak nem kereskedelmi alkalmazások fejlesztése során.

A Gartner szerint nem szabad, hogy a nyílt forráskódú fejlesztők ezt zöld útnak tekintsék és elkezdjék a Microsoft technológiákat termék portfoliójukhoz hozzáadni. Habár a Microsoft nyilvánossá fogja tenni az interoperabilitási dokumentációt, azonban az információt használni kívánó nyílt forráskódú fejlesztőknek továbbra is szabadalmi licencre van szükségük Redmondtól abban az esetben, ha a fejlesztés kereskedelmi célú.

Még a nem kereskedelmi célú fejlesztés is jelent kockázatot, mivel van arra esély, hogy végül kereskedelmi környezetben jelenik meg. „Minden olyan fejlesztést, ami ezektől a szabadalmaktól függ, különítsünk el más nyílt forráskódú szoftverfejlesztéstől, hogy ne tegyük ki a csatlakozó fejlesztőket és felhasználókat szabadalomsértés veszélyének” - állítja a Gartner.

A kutatók szerint fontos, hogy a Microsoft részletezze, hogy ez az új, saját maga által kikiáltott elkötelezettsége a nyíltság iránt hogyan fogja befolyásolni szabadalmi licencelési programját. „A Microsoft új, interoperabilitással kapcsolatos elvei sokkal kiterjedtebbek, mint ezelőtt, de a jogdíjakkal kapcsolatos feltételei továbbra is kérdésesek maradnak,” írták a jelentésben a Gartner elemzői, George Weiss, Matthew Cain és Nikos Drakos.

Az elemzők azt is megjegyezték, hogy a Microsoft nyíltságra tett ígérete nem teljesen önzetlen, mivel a vállalat reméli, hogy a technikai dokumentációjához való könnyebb hozzáférés arra ösztönöz majd néhány nyílt forráskódú fejlesztőt, hogy a Windows tábor tagjává váljon. „Ez abban segíti majd a Microsoftot, hogy a Windows platformot, mint egy szerves gazdasági modellt kiterjessze” - olvasható a jelentésben. A Microsoft napokban tett bejelentéséből megtudhatjuk, hogy a vállalat belekezd az Open Source Interoperability kezdeményezésébe. Ez egy olyan fórum, melynek részei a laboratóriumok, illetve technikai tartalom, valamint „lehetőséget kínál a folyamatos együttműködő fejlesztésre” a nyílt forráskódú fejlesztőkkel. A Microsoft azt is elmondta, hogy a magas számban értékesített termékek esetén – mint például a Windows operációs rendszer – jobban elfogadja majd az ipari szabványokat annak érdekében, hogy kiterjessze az interoperabilitást egyéb szoftverekkel. (Forrás: ULX Enterprise Open Source Weekly 42. szám)

További információ: www.informationweek.com/news/showArticle.jhtml?articleID=206900525

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14