Kívánj és kattints! A világ első internetes imamalma

forrás Prim Online, 2008. március 24. 17:48

"Ez egy fölszentelt imamalom Tibetből, amire szereltünk ezt-azt, és így a világ első internetes imamalmává vált. Saját IP (IPPW)* címe van. Ha itt ráklikkelsz, akkor a malom fordul párat" - olvasható a http://imamalom.hu weboldalon.

A „találmány” magyar és amolyan kalákában készült lelkes barátok, kollégák, családtagok és buddhista gyakorlók közreműködésével. A „Hogyan készült?” menüpontban Bencsik Attila, a virtuális imamalom szülőatyja így mesél a kezdetekről: „az ötlet inspirálója egyrészt egy Brown Frederik novella - melyben az előadás alatt a bűvész átváltozik a Sátánná, mert a messzi Tibetben az egyik imamalom nem forog tovább -, másrészt egy Telegarden nevet viselő internetes projekt volt, amelynek lényege, hogy a részt vevők interneten keresztül gondozhattak egy valódi kertet, ültethettek és locsolhatták a növényeket. Ha virágot lehet interneten keresztül ápolni, miért ne lehetne imamalmot is forgatni.”

Az igen informatív honlapról tudhatjuk meg azt is, hogy „sokféle imamalom létezik. A leggyakoribb a kézben forgatható változat, de van asztali, vízi erővel vagy széllel hajtott imamalom is. A mi malmunkat az interneten keresztül bárhonnan el lehet érni, és meg lehet forgatni.”

„Az elképzelést évekig pakolgattam ide-oda a fejemben, amíg egy szép napon egy ismerősömön keresztül eljutottam a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára, ahol rövid egyeztetés után a kezembe nyomták az iskola felszentelt imamalmát – emlékszik vissza Bencsik Attila, aki érdeklődésünkre részletesen leírta, hogyan is lépett működésbe az imamalom.

Ami a felhasznált eszközöket illeti, az imamalom egy indiai manufaktúrában készült, innen hozatta a Tan Kapuja Buddhista Egyház Magyarországra. Az Imamalom fából készült nagyrészt kézi munkával, szintén kézi munka a festése is. Egy fém tengely körül forog, mely két lemezbe fúrt lyukon (csapágy) keresztül kapcsolódott a fa szerkezethez.

A tengely, a csapágyak, a szíjtárcsák és a léptetőmotor egy leselejtezett ATM maradék alkatrészei. A motorvezérlés elektronikája szintén az ATM-ből való, az ethernet interfész (IP bridge) magyar termék, a tápegység egy biztonságtechnikai központ tápegységéből lett átalakítva.
A meghajtást egy kéttekercses léptetőmotor biztosítja, melynek tengelyére egy bordásszíj tárcsát rögzítettek.

A vezérlés tápellátását biztosító tápegység 12 Volt 4 Amper kapacitású, toroid traszformátoros félvezetős tápegység. Ez látja el tápfeszültséggel az IP interfészt, és a léptetőmotor vezérlőpanelját.
Az IP interfész relékimenetén keresztül vezérlik a léptetőmotor vezérlést, és indítják a forgatást. A vezérlés megtörténtéről egy visszacsatolt jelzés érkezik az IP interfész bemenetére, amit szoftveresen figyelnek.

Az imamalom megjelenítő és vezérlő szoftvere egy linuxos gépen fut. A weboldal megjelenítését egy apache webszerver és php programok végzik mysql adatbázis kezelő segítségével.

A weboldalon a felhasználó klikkelése nyomán a forgatási kérés egy queue-ba kerül. A háttérben futó program ezt a queue-t figyeli és egy IPBridge nevű eszközön keresztül http kérésekkel tudja elindítani, illetve leállítani az imamalmot mozgató motort. A vezérlő program 2 másodpercenként fut. Ha van forgatási kérés, akkor elindítja a motort. A következő ciklusban, ha nincs újabb kérés akkor leállítja. Az élő képet egy videószerver biztosítja 0,3 másodpercenkénti képfrissítéssel.

„Íme, elkészült az átalakítás, a malom forog, és már csak helyet kellett találni, ahol minél többen megcsodálhatják. Végül a Millenáris Park területén található Jövő Házára szavaztunk, ahol örömmel fogadták kezdeményezésünket.”


http://imamalom.hu

Kulcsszavak: vallás onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50