IDC Security Roadshow Budapesten - hatodszor

Kovács Attila, 2008. március 26. 18:18

A 250 jelentkező több mint nyolcvan százalékának a részvételével a Hotel Royalban tartották ma a hatodik IDC Security Roadshow konferenciát. Az egész napos rendezvényen a megnyitót követően 14 előadás hangzott el. Meghívott előadók az IDC Magyarország, IBM, Cisco Systems, S&T Hungary, HP Magyarország, Symantec, Phion, APC Hungary, Blue Coat és az NHH képviseletében léptek pódiumra.

Komáromi Zoltán, az IDC Magyarország ügyvezető igazgatója megnyitójában hangsúlyozta: ma már a vírusok megfelelő kezelésénél nagyobb gond az adatvesztés és a vállalati adatok kiszivárgása. Felmérésük szerint az IT biztonsági auditot egyre több vállalat végzi, végezteti el.

 Marosvári Gábor, az IDC vezető elemzője "Az információbiztonság új dimenziói és ezek hatása a CIO-k munkájára" címmel tartott előadást. Néhány gondolata: Az IT-rendszerek és biztonságuk növekvő komplexitása számos kihívás elé állítja hazánk és a régió informatikai felső- és középvezetőit. Kezelniük kell a hozzáférési pontok számának robbanásszerű növekedését, a kommunikációs technológiák konvergenciáját, az emberi viselkedésből eredő kockázatokat, meg kell győzniük a vírusellenőrző szoftvereknél és tűzfalaknál leragadt felsővezetőket, és le kell küzdeniük a korlátozott erőforrások, valamint a stagnáló vagy egyenesen szűkülő költségvetés problémáját. Az alapok változatlanok, de az informatikai felsővezetőknek és az IT-biztonsági vezetőknek ma már a hitelesítési módszerek fejlődésével is lépést kell tartaniuk, és meg kell birkózniuk a tőkeerős hátterű ipari kémek, kiberterroristák és a belső dolgozók általi fenyegetéssel. Az IDC 2008-ra szóló biztonsági előrejelzései közül kiemelhető, hogy a cyber bűnözők késztermékként árulják és támogatják támadási "szolgáltatásaikat". Továbbá: az adatközpontok biztonsága a hozzáférési és támogatási problémák miatt kritikussá válik. Idén fontos téma lesz a szellemi tulajdon lopása és az adatszivárgás elleni védekezés. Az IDC szubjektív ajánlatokat is összeáállított a vállalatok részére, ezekből idézünk. Az IT-biztonságot nem elszigetelt területnek kell tekinteni; megfontolandó komplex biztonsági és átfogó compliance menedzsment bevezetése a vállalatoknál; folyamatosan frissíteni, aktualizálni kell a vállalati adatbiztonsági szabályozást; érdemes a cégeknek jogosultság- és hozzáférés-kezelési stratégiát készíteni; a vállalatoknak pontosan tisztában kell lenni saját biztonsági igényeikkel.

A rendezvény kiemelt előadója volt Simon Singh titkosítási szakértő, író újságíró és tv-producer, a “Kódkönyv – A rejtjelezés és rejtjelfejtés története” című, nálunk is kiadott könyv szerzője. "Enigma - a világ legbecstelenebb titkosírója" című előadásában arról beszélt, hogyan változtatta meg a második világháborúban a németek által használt Enigma-kód a kódok történelmét. Az akkori szövetségesek kódtörői felfedezték az Enigma gyengeségét (emberi hiba) és megfejtésével sokat segítettek világháború menetének megfordításában. Az előadó  konferenciára magával hozott és bemutatott egy eredeti Enigma kódológépet.
    

Kulcsszavak: IDC security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38