Kitiltott, tűzveszélyes akkumulátorok

Széles Csongor, 2008. március 29. 12:51

Az újratölthető akkumulátorok manapság szinte pótolhatatlanok, így minden jóravaló fotós kelléktárában több akkumulátor is található. A jövőben azonban az utazgató fotósok számára nem csak szükségletté, de problémává is válhatnak az újratölthető akkumulátorok.

Az amerikai Szállításügyi Minisztérium megtiltotta a repülőgépen utazóknak, hogy megfelelő biztonsági csomagolás nélkül akkumulátorokat szállítsanak akár a kézi-, akár a nagyobb méretű poggyászaikban, ugyanis a lítium-ion akkumulátorok esetenként túlmelegedhetnek, és tüzet okozhatnak - ezt a rizikófaktort pedig az összes repülőgép-társaság igyekszik kiiktatni.
Aki az Amerikai Egyesült Államok területén óhajt utazni, annak tudnia kell, hogy az akkumulátorokat kizárólag eredeti csomagolásukban, illetve zárt, műanyag zacskóban vihetik magukkal, ugyanakkor engedélyezve van a fényképezőgépben, a videokamerában, illetve laptopban található maximum egy akkumulátor védőburkolat nélküli szállítása.

A rendeletet azt követően hozta meg a minisztérium, hogy kiderült, a védőburkolat nélküli, feltöltött lítium-ion akkumulátorok esetenként lángra lobbanhatnak. A Szövetségi Repülésügyi Kabinet megállapította, hogy a repülőgépeken található jelenlegi tűzvédelmi berendezések nem lennének képesek a nem újratölthető, lítium-ion elemek által okozott tűz eloltására. A Szállításügyi Minisztérium pedig megerősítette, hogy szinte teljesen kiküszöbölhető a rövidzárlat veszélye, ha eredeti csomagolásukban, vagy zárt, műanyag zacskókban szállítjuk az akkumulátorokat.
A határozat 2008 januárjától lépett érvénybe, vagyis aki ma utazik, az maximum három akkumulátort vihet magával: egyet magában az eszközben, és még két megfelelően csomagolt pótakkumulátort a poggyászban. Egy nagyobb akkumulátor 100-300 wattórás teljesítményre képes, ez pedig akkumulátoronként 8-25 lítiumot jelent.
A határozat célja nem feltétlenül az utasok korlátozása, hanem ezzel a gyártókat igyekeznek arra motiválni, hogy olyan akkumulátorokat fejlesszenek ki, amelyek nem melegednek túl, nem folynak ki, vagyis nem okoznak tűzveszélyt.

Kulcsszavak: akkumulátor security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14