358 millió dolláros veszteség az AMD-nél az első negyedévben

Milkovits Gábor, 2008. április 19. 09:46

Az AMD közzétette idei első negyedéves mérlegét, amely szerint a processzorgyártó 358 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az idei első három hónapban.

A súlyos gondokkal küzdő vállalat immár másfél éve folyamatosan veszteséges; ezalatt a 18 hónap alatt nem kevesebb, mint 4,3 milliárd dollár veszteséget termelt. Az is igaz, hogy ebben komoly szerepet játszanak az ATI felvásárlásával kapcsolatos költségek, amelyek az elmúlt negyedévben is mintegy 50 millió dollárra rúgtak. A mostani 1505 milliárd dolláros összbevétel ugyan 22%-kal meghaladta az egy évvel ezelőttit, azonban 15%-kal elmaradt a 2007 utolsó negyedévitől. Az év eleji rossz szereplésben döntő szerepe volt annak, hogy az AMD egyik fő reménységének számító négymagos Barcelona Opteron szerverprocesszorok műszaki problémák miatt tavaly év vége helyett csak néhány hete kerültek forgalomba, de csúsztak a hárommagos Phenom asztali CPU-k és egyes négymagos Phenom modellek is. A négymagos lapkák sikere mellett kulcsfontosságú lenne a vállalat számára, hogy az idén sikerrel végrehajtsa a 45 nanométeres gyártási technológiára történő átállást, amit az Intel részben már tavaly ősszel megvalósított.

Az új termékek bevezetése mellett az AMD karcsúsítással próbál úrrá lenni nehéz helyzetén. Ebbe egyrészt leépítések tartoznak: egyes hírforrások szerint ezek keretében mostanáig a munkaerő 3-5%-át bocsátották el, a teljes előirányzat azonban minimum 10%, ami nagyjából 1700 főnek felel meg. Másfelől Hector Ruiz vezérigazgató nemrég arról beszélt, hogy a cég esetleg megválik kulcsfontosságú processzor- és grafikus csip-üzletágakon kívüli részlegeitől, azaz például szórakoztató elektronikai csipeket gyártó ágazatától. Ezzel kapcsolatban egyelőre semmilyen konkrétum nem látott napvilágot.

Kulcsszavak: AMD +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50