Előfizetéses online Office-t tervez a Microsoft

Milkovits Gábor, 2008. április 19. 09:34

A Microsoft hivatalosan megerősítette, hogy egy olyan internet-alapú előfizetéses programcsomag kibocsátását tervezi, amely tartalmazná az Office-t, a OneCare biztonsági szoftvert, illetve számos Windows Live alkalmazást.

Az „Albany” kódnevű termék teljes mértékben online lenne, ami egyebek között azt jelenti, hogy a felhasználók mindig automatikusan a szoftverek legfrissebb és egyúttal legbiztonságosabb verzióját használhatnák, gyakorlatilag bármilyen Windows készülékről, az otthoni és munkahelyi PC-től a laptopon át a jövőben akár a mobiltelefonig bezárólag. Ennek persze ára van: egyrészt a folyamatosan fizetendő előfizetési díj, illetve az, hogy ha felmondjuk a szolgáltatást, akkor a termék automatikusan használhatatlanná válik a számunkra. Az Albany korlátozott mértékben hozzáférhető béta tesztváltozatát napokon belül ki szeretné adni a cég, azt azonban még nem döntötték el, hogy a végleges verzió mikorra várható, illetve milyen mértékű előfizetésű díjakat tervez a Microsoft.

A bejelentés kapcsán a Microsoft illetékesei szándékosan kerülték a konkurens termékek, például a Google Docs, vagy egyéb Open Office-alapú, ingyenes online irodai szoftver említését, azonban így is egyértelműnek látszik, hogy a kezdeményezéssel ezekkel szemben akarják erősíteni a MS Office pozícióját. Ügyes taktika, hogy az irodai programcsomagot a OneCare biztonsági szoftverhez kapcsolták, egy olyan alkalmazáshoz, amelyért a felhasználók hagyományosan fizetni szoktak. Az otthoni felhasználóknak szánt Albany az Office Home vagy Student kiadását, a Onecare-t, a dokumentum-megosztó Office Live Workspace-t, a Windows Live Messenger azonnali üzenetküldőt, a Windows Live Photo Gallery képmegosztó megoldást, illetve a Windows Live Mail online e-mail klienst tartalmazza. A Microsoft tervei között szerepel egy a vállalati piacnak szánt programcsomag kialakítása is a közeljövőben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50