Hat- és tizenkét magos Opteron processzorokat tervez az AMD

Milkovits Gábor, 2008. május 8. 18:00

Az AMD bejelentette, hogy tervei szerint 2010-ben egy hat- és egy tizenkét magos Opteron szerverprocesszort is piacra dob, méghozzá mindkettőt teljesen új architektúrával.

A bejelentés komoly változást jelent az eddigi elképzelésekhez képest, mostanáig ugyanis azt hirdette a processzorgyártó, hogy Opteron-fronton a következő lépcső a nyolcmagos Barcelona lapka lesz. Ezzel szemben a hatmagos „Sao Paolo” és a tizenkét magos „Magny-Cours” a Barcelona helyett egy teljesen új, „Maranello-nak” elnevezett architektúrán alapul. Az idén balsikerrel és nagy késedelemmel indult Barcelona projektnek pedig úgy tűnik, hogy nem lesz folytatása. A Maranello architektúra már 45 nanométeres gyártási technológiát fog jelenteni, illetve DDR3 memóriát és négy darab HT3 csatornát. A monolit Sao Paolo 6 MB, a dupla lenyomatú Magny-Cours pedig értelemszerűen 12 MB L3 gyorsítótárral fog rendelkezni. 

Az AMD szerint a hat- és tizenkét magos csipek gyártása nem bonyolultabb a nyolcmagosakénál, ráadásul a 45 nanométeres eljárással még kifizetődőbb is. Másfelől ezzel a cég elkerülheti az Intel-lel való versenyt a nyolcmagos fronton; a piacvezető ugyanis még az idén forgalomba hozza nyolcmagos Nehalem szerverlapkáit. Az első 45 nm-es AMD Opteron csipek egyébként a 2009 elején megjelenő Shanghai CPU-k lesznek, egyelőre négy processzormaggal és Barcelona architektúrával. A lapka kompatibilis lesz a jelenlegi Socket F (1207) interfésszel, ugyanakkor 6 MB L3 gyorsítótárat, integrált háromsávos HT3 támogatást, illetve 800 MHz DDR memóriatámogatást is kínál majd.

Kulcsszavak: AMD processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14