Terjedőben a Full-HD-s noteszgépek

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 11. 21:37

Aki követi a hordozható számítógépek evolúcióját, az már korábban hallhatta, hogy a gyártók újabb „merényletet” követtek el az egyszeri dolgozó ellen, FullHD-s laptopok képében. Márpedig az 1080 soros kijelzők kissé módosítják a jól megszokott méreteket.

Kezdetben volt a 4:3-as képarány, amit a képernyő teremtésétől fogva jól megszoktunk. Ez rendkívül alkalmas munkára, hiszen széltében elfér rajta egy A4-es dokumentum, oldalt van hely a menünek. Ez persze így nem volt jó, hiszen ki akar dolgozni, amikor filmet is nézhet. Aztán megteremtette az Apple a 16:10-es képarányt. Ezzel azért még elég jól lehet dolgozni, és oldalt sok finomság elfér. Webböngészőben kicsit nehéz ügy, mert a web ritkán szeret oldalra terjeszkedi, nehéz is a hosszú sorokat olvasni. Cserébe igen nagyon jól lehet rajta filmet nézni, kevesebb vész el vele. De főleg nagyon jó ez a gyártóknak, akik így sokkal gazdaságosabban vághatták szét a panelokat. Ez persze jó nekünk is, mert olcsóbbak lettek a gépek, mindenki vehetett magának notebookot.

Aztán eljött a digitális tévézés kora, és már tényleg senki sem akar dolgozni, mert nemcsak filmet nézhet a laptopján, de akár tévét is, HD felbontásban. Notebookot tartani ma már annyira népszerű dolog, hogy van, akinek 2-3 darab is van, mint mobilból, ezek közé pedig elkél egy valóban filmekre szabott felbontású eszköz is. A legújabb széria, amelyet az Acer prezentál nekünk, 16”-es és 18,4”-es, 16:9-es kijelzővel van felszerelve. A gyártóknak ez már nem akkora nyereség, de az LCD technológia sokat fejlődött, kevesebb a hiba. Hátránya, hogy teljes képernyőben valóban nehéz webezni. Különösen, ha egy-két eszközsor is keseríti az ember életét. Viszont a brutális, 1920x1080-as felbontás mellett egy közepesen jó szemű ember ablakban tökéletesen tud böngészni. Cserében a HD filmezés és a HD tévézés hihetetlen élményét adják az új gépek.

Kulcsszavak: notebook HD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59