Olcsón kapnák az XP-t az ULPC-gyártók

Genda Csongor Zoltán, 2008. május 13. 17:31

Iparági források szerint a Microsoft rendkívül kedvező áron bocsátaná a Windows Xp Home operációs rendszert az ultraalacsony árkategóriás noteszgépek gyártói számára, ám ezt bizonyos feltételekhez köti a szoftvercég.

Az IDG birtokába olyan belső dokumentumok kerültek, amelyekben az áll, hogy a redmondi vállalat 32 dollárért adná az ULPC-gyártóknak az XP Home változatát, bizonyos esetekben azonban még ennél alacsonyabb árat szabna meg a Microsoft. A szoftveróriás így akarja visszaszorítani az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Linux rendszerek terjedését. A Microsoft azonban csakis akkor adná ilyen olcsón a szoftvert, ha a noteszgép, amelyikre feltelepítik megfelel az általuk megszabott előírásoknak; így a laptopban nem lehet 80 GByte-nál nagyobb merevlemez, 1 GHz-nél nagyobb processzor (kivétel az Atom CPU), a képernyő átmérője pedig maximum 10.2"-es lehet.
A fenti adatok tükrében elmondható, hogy a Microsoft marketing stratégiája igen jól kigondolt, hiszen az ULPC-szegmensben továbbra is megtarthatják előnyüket a nyílt forráskódú operációs rendszerekkel szemben, és így nem veszélyeztetik a Vista-forgalmat az erős hardverrel szerelt számítógépek piacán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50